Seminar “Arhitekti / Projektanti / Praktičari” u okviru programa 19. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA biće održan u petak 31. maja od 10 do 16 časova u Sava centru. Ovaj seminar predstavlja seriju predavanja za profesionalce, sa ciljem razmene ideja i informacija iz oblasti projektovanja i upotrebe novih i inovativnih materijala i proizvoda.

Ovogodišnji seminar posvećen je autoru objekta Sava centra, proslavljenom arhitekti Stojanu Maksimoviću (1934-2024), u duhu teme u fokusu Odjeci Modernizma.

Stojan Maksimović je bio izuzetno talentovana i kreativna ličnost, arhitekta koji je stvarao u zemlji i u inostranstvu. Radio je u arhitektonskom studiju Stojan Maksimovic Architect u Nahantu – država Masačusets (SAD). Višestranost njegove umetničke ličnosti dokazuje njegovo bogato internacionalno iskustvo kao i veliki broj značajnih arhitektonskih i urbanističkih realizacija. Za svoja dela nagrađen je saveznom nagradom dnevnog lista “Borba” (1977), Oktobarskom nagradom grada Beograda (1977), a za ukupan opus najvećim profesionalnim priznanjem Saveza arhitekata Srbije – Velikom nagradom za arhitekturu (1990).  Najznačajniji objekti su Sava Centar, Hotel Intekontinental (Crowne Plaza), Opština Novi Beograd, kao i niz stambenih i drugih objekta koji su remek dela naše arhitekture. Njegova dela žive sa nama i uče nas kako je moguće kvalitetnom arhitekturom i urbanizmom postići vanvremenske urbane repere u prostorima grada.

Posebna pažnja će biti posvećena obilasku objekta Sava centra, projektu i realizaciji rekonstrukcije kongresnog centra, primenjenim novim tehnološkim rešenjima, materijalima i detaljima izvođenja. Predstavnici građevinske industrije će kroz kratka predavanja upoznati kolege sa najnovijim dostignućima iz svoje oblasti, karakteristikama i mogućnostima primene proizvoda. Predstavnici kompanija Mapei, Eurodom, Knauf, Aco, Alumil, Lemit i Xella će govoriti o načinima rekonstrukcije objekta, novim materijalima i njihovim mogućnostima ugradnje.

U okviru seminara, na temu “Samoodređenje prema profesiji – Kragujevac kao stvaralački kontekst” svoja viđenja arhitekture prezentovaće mladi arhitekti Aleksa Đurić i Natalija Bogdanović, Addicted Design Studio iz Kragujevca. Predavanja se realizuju u suorganizaciji sa Delta Real Estate, i uz podršku Inženjerske komore Srbije.