Beograd, 24. oktobar 2024. Atlantic Grupa je u prvih devet meseci 2024. godine zabeležila prihod od prodaje u iznosu od 798,5  miliona evra, što u odnosu na isti period prošle godine predstavlja rast od 10,6 odsto. Dobit pre kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) porasla je 33,1 odsto na 97,3 miliona evra, dok je neto dobit porasla 22,3 odsto i iznosi 44,7 miliona evra, saopštila je ta kompanija.

“Atlantic Grupa i u prvih devet meseci 2024. godine nastavlja s odličnim rezultatima. Zahvaljujući rastu prodaje u gotovo svim poslovnim i distributivnim područjima te uštedama na energiji uspeli smo da postignemo snažan rast profitabilnosti, uprkos značajnom poskupljenju sirove kafe i kakaa te većim ulaganjima u zaposlene i marketing. Najveći negativni uticaj poskupljenja ključnih sirovina na profitabilnost očekujemo u zadnjem kvartalu ove godine. U daljem razvoju poslovanja stavljamo fokus na jačanje konkurentnosti, inovacije, profitabilan rast i održivi razvoj“, istakao je predsednik Uprave Atlantic Grupe Emil Tedeschi.

Kafa, Pića i Delikatesni namazi prednjače u rastu

Najveći rast prodaje ostvarila su Strateška poslovna područja (SPP) Kafa (20,3 odsto) te Pića i Delikatesni namazi , oba s rastom od 10,4 odsto. Kafa je s udelom u ukupnom prihodu od 21,9 odsto najveća pojedinačna kategorija. U distribuciji prednjače Strateško distributivno područje (SDP) Severna Makedonija s rastom od 12,3, a slede Srbija s rastom od 9,2 i  Hrvatska s rastom od 8,8 odsto, a značajan rast je ostvaren i na ključnim zapadnim tržištima (Nemačka, Austrija, Švajcarska). U ukupnoj prodaji sopstveni brendovi čine 63 odsto, apotekarsko poslovanje 8,8 odsto, dok principalski brendovi učestvuju s 28,2 odsto prihoda od prodaje.

Rast brendova, distribucije i društvene odgovornosti

U prvom delu godine zaključena je akvizicija Strauss Adriatica, čime su portfoliju Atlantic Grupe pridruženi brendovi Doncafe i C kafa, zajedno s modernim proizvodnim pogonom u Šimanovcima. Integracija je sprovedena izuzetno uspešno te se od sledeće godine očekuju značajni sinergijski efekti. Od distribucijskog razvoja treba izdvojiti automatizaciju centralnog skladišta u Vukovini s naprednom 2D shuttle tehnologijom, koju je Atlantic uveo među prvima u ovom delu Evrope.

Održivi rast, posebno u segmentu smanjenja uticaja na životnu sredinu i dekarbonizacije, ostaje jedna od glavnih strateških odrednica u poslovanju Atlantic Grupe. Kompanija je prepoznata kao ESG lider u Sloveniji i Srbiji, osvojivši nagrade za tranziciju prema cirkularnoj ekonomiji i obrazovne programe, te je dobila i sertifikat „Equal Pay Champion“ koji se dodeljuje kompanijama koje su posvećene jednakom plaćanju svojih zaposlenih za jednak rad, te jednakim karijernim prilikama bez obzira na pol.

Od korporativnih vesti ističe se ona da je u okviru vlasničke transformacije društva Fortenova grupe Atlantic Grupa naplatila 7,1 miliona evra graničnog duga Agrokora i pripadajuću kamatu u iznosu od 1,5 miliona evra. Takođe, u julu je isplaćena dividenda od 1,20 evra po deonici, što čini više od 50% konsolidovane godišnje dobiti, a čime se  dodatno potvrđuje stabilnost i nastavak poslovne uspešnosti, navodi se u saopštenju kompanije.