Dejvid Hajek

Dejvid Hajek

U Privrednoj komori Srbije održan je skup na kojem su na temu upotrebe AI tehnologija i budućnosti poslovanja govorili: Filip Mrdak iz „Centra za digitalnu transformaciju“, Michal Roušar – head Daktela global tima, Dušan Ilić direktor kancelarije „Daktela Adria“ i osnivač kompanije „Daktela“ Dejvid Hajek.

Kako bi olakšali kompanijama u Srbiji implementaciju veštačke inteligencije, Centar za digitalnu transformaciju (CDT) u saradnji sa Ministarstvom privrede Republike Srbije uputio je javni poziv kompanijama da apliciraju za „Program podrške digitalnoj transformaciji iz oblasti veštačke inteligencije (AI) za mikro, mala i srednja preduzeća 2023.“. Program podrazumeva i asistenciju sertifikovanih konsultanata za AI unaprede poslovanje, uvođenjem savremenih, digitalnih alata.

Pravo učešća imaju sve kompanije koje zapošljavaju između 5 i 249 ljudi, a ispunjavaju i ostale uslove detaljno objašnjene sa sajtu CDT-a. Učesnici u konsultantskom programu dobijaju bespovratnu subvenciju Centra za digitalnu transformaciju u visini do 12.000 evra kojom se, zapravo, izjednačava iznos koji je sama kompanija spremna da investira u digitalnu transformaciju“– rekao je Filip Mrdak iz Centra za digitalnu transformaciju.

Kompanije u našoj zemlji, ali i one širom sveta, teže ka besprekornoj integraciji svih dostupnih kanala komunikacije. Posebno ističu potrebu za celovitom komunikacijom putem različitih platformi, poznatom kao “omnichannel communication”. Klijenti, s druge strane, zahtevaju brzu i efikasnu komunikaciju sa kompanijama. Žele i da im kompanije budu dostupne na svim kanalima 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji. Da niko ne želi da čeka na javljanje opreatera duže od minut, 2 ili da naknadno bira opcije od 1 do 9  – koje mu govorni aparat sugeriše, potvrđuje i Michal Roušar, head Daktela AI global tima. „Ljudima više odgovara komunikacija sa čet botovima, jer za maksimalno dva minuta dobijete sve informacije, dok sa druge strane komunikacija mejlom može da potraje i do dva dana“, objasnio je Roušar.

Dušan Ilić, direktor kancelarije „Daktela Adria“, kaže da implementacija Daktela sistema, u firmama koje imaju 50 zaposlenih, automatski smanjuje potrebu za 8 kadrova u call centrima. „To ne znači da će ti ljudi ostati bez posla. Naprotiv! Oni mogu da pređu na direktnu prodaju, na primer, jer će im sistem omogućiti automatizovane, sve neophodne podatke. Implementacija samo ubrzava ceo proces i usmerava ljudske resusre na kompleksnije zadatke”, naveo je Ilić.

U brzom svetu, u kakvom živimo, nemamo vremena za čekanja u redovima; na to da se operater kol centra javi i reši problem. Postoji mnogo lakši i lepši načini da se takvi problemi korisnika brzo i elegantno reše, kako bi on bio zadovoljan.

„Redukcija troškova, značajno bolje iskustvo korisnika, brže donošenje odluka, veća produktivnost ili lakši rad na daljinu, su samo neki od benefita koje donosi implementacija Daktela AI rešenja. Nedavno sam doživeo manju saobraćajnu nesreću. Bila je nedelja, oko 22 časa i morao sam istu da prijavim osiguravajućoj kući. Pozvao sam broj kol centa koji sam pronašao na njihovom sajtu. Čet bot me je vodio kroz prijavu: izdiktirao sam podatke, broj ugovora i sve je trajalo jako kratko. Već u ponedeljak mi je stigla potrvda da je moj zahtev prihvaćen. Moje korisničko iskustvo je bilo sjajno i smatram da sve tako treba da funkcioniše“, naglasio je Dejvid Hajek, osnivač kompanije „Daktela“. On je dodao da njihovi klijenti koriste automatizaciju i AI u poslovnoj komunikaciji putem vojsbota i četbota, kao i da korišćenjem ovih kanala komunikacije kompanije mogu ostvariti značajne uštede i još bolje rezultate u poslovanju, što potvrđuje praksa ove kompanije koja postoji skoro 20 godina.