Dobitnice stipendija na prethodnim konkursima

Dobitnice stipendija na prethodnim konkursima

Rok za ovogodišnji konkurs Nacionalnih stipendija „Za žene u nauci“ produžen je do kraja aprila. Organizatori programa, kompanija L’Oréal u Srbiji, Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija  i Nacionalna Komisija za UNESCO, u potrazi su za novom generacijom mladih naučnica koje će se pridružiti zajednici izvanrednih žena koje su u proteklih 12 godina u našoj zemlji nagrađene ovom prestižnom stipendijom.

I ove godine najtalentovanijim naučnicama biće dodeljene tri stipendije, svaka u iznosu od po pet hiljada evra u dinarskoj protivvrednosti. Nacionalne stipendije „Za žene u nauci“ predstavljaju vid podrške njihovom daljem profesionalnom usavršavanju i podsticaj da nastave da se bave naukom u Srbiji.

Sve mlade žene koje se bave naučnim istraživanjima u oblasti prirodnih nauka i imaju do 35 godina, upisane ili završene doktorske studije, svoje prijave mogu podneti na veb-sajtu www.zeneunauci.co.rs, gde je moguće naći više informacija o samom programu i načinu prijavljivanja, uključujući i prijavni formular i opšta pravila konkursa za 2023. godinu.

Nacionalne stipendije dodeljuju se u okviru svetski poznatog programa L’Oréal – UNESCO “Za žene u nauci” (L’Oréal – UNESCO For Women in Science). Dobijanjem stipendija, lokalni talenti postaju deo zajednice koju čini više od četiri hiljade žena iz 110 zemalja sveta koje su dobile direktnu podršku u sklopu ove inicijative. U našoj zemlji je od pokretanja programa „Za žene u nauci“ do danas, na konkursu za Nacionalne stipendije učestvovalo više od 600 mladih naučnica, a najboljima je do sada dodeljeno 35 stipendija, u iznosu višem od 20 miliona dinara.