Susret grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa i egipatskog predsednika Abdela Fataha al-Sisija, Kairo 17. marta 2024.

Susret grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa i egipatskog predsednika Abdela Fataha al-Sisija, Kairo 17. marta 2024.

Ambiciozni projekat električne interkonekcije između Grčke i Egipta koji sprovodi Copelousos Group, učiniće Grčku energetskim čvorištem u istočnom Mediteranu, konstatovano je 17. marta 2024. godine, na sastanku grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa i egipatskog predsednika Abdela Fataha al-Sisija, u Kairu. Ovaj sastanak održan je tokom radne posete predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, zajedno sa predstavnicima još pet članica Evropske unije: Belgije, Austrije, Italije, Kipra i Grčke. GREGY, projekat Copelousos Group, bila je tema sastanka Micotakisa i al-Sisija i susreta sa Ursulom fon der Lajen. Taj projekat električne interkonekcije između Egipta i Grčke predstavlja ambiciozni poduhvat od kog se očekuje da izmeni energetsku mapu.

Jedna od tema sastanka Kirijakosa Micotakisa i egipatskog predsednika Abdela Fataha al-Sisija je bila ambiciozni projekat električne interkonekcije između Egipta i Grčke koji će Grčku učiniti energetskim čvorištem u istočnom Mediteranu. U pitanju je projekat interkonektora GREGY koji će podmorskim kablom od 3.000 MW dugim 950 kilometara prenositi električnu energiju iz obnovljivih resursa u Egiptu direktno do Atike. Krajnji cilj je izvoz zelene energije u ostatak Evrope, dok će deo koristiti grčka industrija i domaćinstva.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je na temu ovog strateški važnog sporazuma istakla da su energetska ulaganja jedan od glavnih elemenata saradnje između EU i Egipta, u zajedničkoj izjavi o projektu električne interkonekcije GREGY.

„Zajedno razvijamo projekat električne interkonekcije GREGY. Da bismo povezali Egipat sa Grčkom. Da bismo približili ove dve obale Mediterana. Egipat takođe ima resurse da postane čvorište obnovljive energije, posebno kad je reč o obnovljivom vodoniku“, naglasila je Ursula fon der Lajen, dodavši da je Egipat spreman da privuče strane investicije i da je za ovo potpisao Memorandum o razumevanju.

Prema vladinim izvorima, na sastanku Micotakisa i Sisija je potvrđena odluka dvojice lidera da unaprede i prodube strateške odnose ove dve zemlje kroz Zajedničku deklaraciju o osnivanju Vrhovnog saveta za saradnju, koji će prvi sastanak održati u Atini tokom narednog perioda. Dodali su da je poseban naglasak na energetskoj saradnji i projektu električne interkonekcije (GREGY) između Grčke i Egipta, koji će prenositi čistu energiju iz Egipta do Grčke i tako doprineti energetskoj bezbednosti cele Evrope.