Savet stranih investitora proslavlja 20 godina rada i zalaganja za predvidivo, konkurentno i održivo poslovno okruženje, uz permanentno unapređenje poslovne i investicione klime, promovišući Srbiju kao sjajno mesto za ulaganje na dobrobit svih njenih građana. Svečanost je u prisustvu brojnih zvanica otvorena uvodnim obraćanjima potpredsednice Saveta i generalnog direktora Roch za Srbiju i Crnu Goru,  Ane Govedarice, ministra informisanja i telekomunikacija Mihaila Jovanovića u ime Vlade Republike Srbije i šefa Delegacije EU u Srbiji Emanuela Žiofrea.

U svom uvodnom obraćanju, potpredsednice Saveta i generalne direktorke Roch za Srbiju i Crnu Goru,  Ana Govedarica podsetila je prisutne da je pre dve decenije 14 kompanija osnovalo Savet stranih investitora sa ciljem da poslovna zajednica da svoj doprinos razvoju predvidivog, konkurentnog i održivog poslovnog okruženja, kao i da na taj način podstaknu pozitivne promene koje su imale uticaja ne samo na srpsku ekonomiju već i društvo u celini. “U proteklih dvadeset godina okolnosti u srpskoj i svetskoj privredi su se osetno menjale, a sa njima i Savet, kako bi se tim promenama prilagodio i kako bi što efikasnije odgovorio na izazove sa kojima se, pre svega naše članice, suočavaju, dajući na taj način svoj doprinos unapređenju ukupnog poslovnog ambijenta u Republici Srbiji”, zaključila je Ana Govedarica.

Nakon uvodnih obraćanja, Savet stranih investitora se zahvalio uručivanjem nagrada svojim dugogodišnjim partnerima, Vladi Republike Srbije i Delegaciji EU u Srbiji, kao i kompanijama, svojim osnivačima: British American Tobacco; Hyatt Regency Belgrade (Ex HDD ˝Beogradsko mešovito preduzeće“); Emil Frey Auto Centar d.o.o (ex Mercedez-Benz); Messer (Ex Tehnogas AD, Beograd); Moravacem (Ex Fabrika cementa “Novi Popovac“); Nestle (Ex DELYUG);  OMV d.o.o; OTP banka (Ex Societe Generale); PricewaterhouseCoopers d.o.o; Raiffeisein Banka a.d. Beograd; Siemens d.o.o. Tetra Pak Production d.o.o; Unicredit banka Srbija (Ex HVB Banka)  i Velux Srbija d.o.o.

U poređenju sa 150 miliona evra investicija i 3.160 zaposlenih u trenutku osnivanja, danas, dvadeset godina kasnije, Savet čini oko 120 članica koje su uložile oko 36 milijardi evra i koje zapošljavaju više od 100.000 građana Srbije. Oko 75% kompanija članica Saveta su kompanije iz EU. Korporativna kultura, visoko etičko poslovanje i moderni principi korporativnog upravljanja kompanija članica čine Savet pouzdanim partnerom ne samo Vlad Republike Srbije već i domaćim kompanijama.

Uprkos brojnim izazovima tokom vremena, ključna uporišta Saveta ostala su nepromenjena od osnivanja: nezavisnost, transparentnost, stručna znanja, najbolje međunarodne prakse i, pre svega, podrška intenzivnijim evropskim integracijama.