Beograd, 26. oktobar – Narodna banka Srbije će i ove godine kroz programe finansijske edukacije od 30. oktobra do 3. novembra tradicionalno učestvovati u obeležavanju Svetske nedelje štednje. Tim povodom, maturanti Smederevske gimnazije, Ekonomske škole „Stana Milanović“ iz Šapca i Trgovinsko-ugostiteljske škole iz Leskovca imaće priliku da steknu nova saznanja o istoriji novca od njegove najranije pojave do današnjih dana, sa posebnim osvrtom na naš dinar, putem predavanja „Monetarna istorija Srbije“.

Takmičenje u edukativnoj igri „Finansije za kasnije“ planirano je 2. novembra, a radionica „Moj budžet i ja“, 3. novembra, za učenike Srednje škole za ekonomiju, pravo i administraciju iz Beograda. Pomenuta radionica biće održana i za učenike Gimnazije u Obrenovcu u ponedeljak, 30. oktobra.

U skladu sa svojim strateškim opredeljenjem na polju finansijskog obrazovanja Narodna banka Srbije sprovodi programe finansijskog obrazovanja svih starosnih kategorija stanovništva. U domenu finansijske edukacije dece i omladine, počev od najnižih razreda osnovne škole do studenata, Banka daje svoj puni doprinos u razumevanju finansijskih proizvoda i usluga, kao i unapređenju znanja o istorijatu novca, lažnom novcu i kako ga prepoznati, navodi se u saopštenju za medije NBS.