Ugledni gastronomski vodič „Gault&Millau“, u saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije (TOS), svečano je predstavio novo izdanje za 2025. godinu na ceremoniji održanoj 23. aprila u hotelu Hajat. Najistaknutijim restoranima, vinarijama i kulinarskim profesionalcima ovom prilikom uručena su prestižna priznanja, potvrđujući njihov izuzetan doprinos razvoju gastronomske scene Srbije, navodi se u saopštenju TOS-a.

Čuvene „kape“ dodeljene su u više kategorija, u skladu sa strogo definisanim kriterijumima izvrsnosti.

Dobitnici tri „kape“ ove godine su restorani “Delirium Silence”, “Project 72, Wine & Deli”, “Magellan”, “Faro”, Vinska kuća Erdevik, “Enso”, “Homa”, “GIG”, “La Pista”, “Restoran 27”, “The Square”.

Četiri „kape“ poneli su restorani “Langouste”, “Salon 1905” i “Fleur de Sel”.

U kategoriji pojedinačnih priznanja istakli su se sledeći laureati:

  • Najbolji somelijer: Dušan Vranić, „Fleur de Sel“, Novi Slankamen
  • Najbolji POP (pristupačna i autentična ponuda): „Sve pod sač“, Novi Pazar
  • Najbolji poslastičar: Jelena Isaković Martinov, „Magellan“, Beograd
  • Mladi talenat: Milan Lekić, „Ebisu“, Beograd
  • Šef nove tradicije: Branislav Krstić, „New Balkan Cuisine“, Beograd
  • Šef budućnosti: Lazar Svrkota, „Thyme Street Cuisine & Cocktails“, Beograd
  • Šef godine: Marko Đerić, „Langouste“, Beograd

Direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović, koja je zajedno sa Mirom Šemić, direktorkom srpskog izdanja „Gault&Millau“, uručila priznanja, istakla je značaj gastronomije za razvoj turizma. “Čak 53 odsto turista destinaciju bira upravo na osnovu gastronomske ponude. To dovoljno govori koliko je važno da podržimo sve koji svojim radom unapređuju kvalitet i ugled Srbije na svetskoj gastronomskoj mapi. Kvalitet hrane i doživljaj koji ona pruža među tri su najpozitivnija utiska koje turisti ponesu iz naše zemlje”, naglasila je Labović.

Mira Šemić je podsetila da „Gault&Millau“ nije elitistički, već „narodni vodič“ koji svima omogućava da pronađu dobru hranu u skladu sa sopstvenim ukusom i budžetom, navodi se u saopštenju za medije.