Glavni grad Austrije prešao je krajem septembra granicu od dva miliona stanovnika, saopštio je gradski sekretarijat za statistiku. Beč je tako postao peti najveći grad u Evropskoj uniji. Od 1989. godine u Dunavsku metropolu je pridošlo pola miliona ljudi. Zapravo ovo je povratak, jer već na početku 20. veka Beč je imao toliko stanovnika.

Prema trenutnoj proceni broj stanovnika Beča porastao je za više od 19.500 ljudi između 1. januara i 30. septembra ove godine. To bi značilo da je broj stanovnika početkom oktobra bio malo više od dva miliona. Tačniji podaci će biti dostupni u novembru, kada Statistički zavod Austrije bude objavio preliminarne rezultate za 1. oktobar.

Rast stanovništva Beča tradicionalno je najveći u septembru i oktobru, kada se veliki broj studenata prijavljuje za prebivalište u Beču. Prelaskom granice od dva miliona Beč je sada, nakon Berlina, Madrida, Rima i Pariza, peti najveći grad Evropske unije i drugi najveći grad u nemačkom govornom području.

Istorijski najveći broj stanovnika ostvaren je 1910. godine sa 2,08 miliona stanovnika. Nakon toga Dunavska metropola se dugo smatrala gradom koji se smanjuje i stari. Čak i tokom 1980-ih godina, prognoze stanovništva, s obzirom na svoj položaj na marginama Evrope, predviđale su dalji pad broja stanovnika.

Ipak, ta prognoza se nije ostvarila. Od pada Berlinskog zida 1989. godine, Beč je porastao za pola miliona ljudi. Član gradskog veća zadužen za finansije, privredu, rad i međunarodne odnose, Peter Hanke, istakao je da je Beč sada postao privlačan, otvoren, grad koji garantuje visok kvalitet života.