Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike

Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike

Savet stranih investitora predstavio je 21. novembra „Belu knjigu 2023“ najvišim predstavnicima Vlade Srbije i privrednoj i društvenoj zajednici. ,,Bela knjiga’’, napisana od strane članica Saveta, ključni je proizvod kojim, već više od dve decenije, Savet daje preporuke usmerene da podrže privredni rast i bolji životni standard građana Srbije. Događaj je otvoren uvodnim govorima predsednika Saveta i generalnog direktora Yettela Majk Mišela, zatim uvidom u Belu knjigu i FIC indeks za 2023. godinu od strane izvršnog direktora Saveta Aleksandra Ljubića i obraćanjima šefa Delegacije EU u Srbiji Emanuela Žiofrea i ministarke rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravke Đedović Handanović.

U svom uvodnom obraćanju, predsednik Saveta i generalni direktor Yettela Majk Mišel naveo je da 2023. godina nije bila stabilna godina te da je Savet stranih investitora potpuno svestan izazova sa kojima se Srbija suočava zbog ekonomskih i geopolitičkih uslova, kao i da postoje stvari koje se mogu učiniti, bez obzira na okolnosti. „122 strane kompanije, iz celog sveta, koje ulažu 44 milijarde evra i zapošljavaju više od 115 hiljada ljudi, pripremile su konkretne preporuke kako da unaprede poslovnu i investicionu klimu. Izdanje Bele knjige 2023 sastoji se od 58 članaka sa 397 preporuka koje je pripremilo 59 autora, dok je najveći napredak ostvaren u sektoru energetike“ – naglasio je Mišel dodajući da Savet stranih investitora ostaje pouzdan partner Vladi Republike Srbije. „Spremni smo da damo puni doprinos kroz naše zajedničko radno telo – Radnu grupu za sprovođenje preporuka iz Bele knjige“ zaključio je Mišel.

Uzimajući u obzir sve trenutne okolnosti, opšte preporuke Saveta stranih investitora sadržane u Beloj knjizi 2023, odnose se na najveće izazove za investicije: proces EU integracija Srbije, zadržavanje inflacije uz rast kamata, porast poreskog opterećenja i održivost javnog duga. U tom smislu, intenziviranje pregovora sa EU o statusu članstva Srbije ostaje ključni prioritet, da bi se harmonizovali domaći propisi sa evropskim standardima i smanjio geopolitički rizik za investicije i spoljnu trgovinu. Pored toga, neophodno je vratiti inflaciju u ciljni koridor, optimizovati fiskalno opterećenje u cilju podsticanja investicija i privrednog rasta, te smanjiti javne izdatke i dovršiti restruktuiranje infrastrukturnih preduzeća, posebno u oblasti energetike, radi održivosti adekvatnog nivoa fiskalnog deficita i javnog duga.

Ovogodišnja „Bela knjiga“ obuhvata analizu sa glavnim preporukama u oblastima koje članice Saveta vide kao prioritetne, a to su: porezi, radno-pravni propisi, digitalizacija i elektronsko poslovanje, nekretnine i izgradnja, borba proitiv nedozvoljene trgovine i inspekcija, zaštita životne sredine i devizno poslovanje, farmaceutska industrija i turizam i ugostiteljstvo. Prema „FIC indeksu“ koji je objavljen u najnovijem izdanju Bele knjige, u periodu od novembra 2022. do oktobra 2023. godine, oblast sa najboljim učinkom ove godine je energetika. Sa druge strane, sektor hrane i poljoprivrede nije zabeležio napredak u protekloj godini.

U aktivnoj panel diskusiji o tome kako unaprediti poslovno i investiciono okruženje u Srbiji, mišljenja su razmenili Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike, Jelena Begović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i Mihailo Jovanović, ministar informisanja i telekomunikacija.

 Sa ciljem da uhvatimo korak sa erom digitalizacije, ali i da pokažemo odgovornost prema životnoj sredini, Savet je ponovo odlučio da ne štampa publikaciju ,,Bela knjiga’’ koja je dostupna za besplatno preuzimanje na internet stranici Saveta (www.fic.org.rs).