Autor: Radojka Nikolić

Vuk Velebit: Srpski glas se ponovo čuje u Vašingtonu na najvažnijim mestima gde se donose odluke i kreiraju politike – to je najveće dostignuće za samo šest meseci našeg delovanja (Foto: Tanjug TV)

Vuk Velebit: Srpski glas se ponovo čuje u Vašingtonu na najvažnijim mestima gde se donose odluke i kreiraju politike – to je najveće dostignuće za samo šest meseci našeg delovanja (Foto: Tanjug TV)

„Svake nedelje preko 500 donosilaca odluka i kreatora politika u Vašingtonu čita naše nedeljne brifinge gde objašnjavamo situaciju u regionu, srpsku poziciju i značaj odnosa Srbije i SAD za stabilnost celog regiona. Ne postoji osoba u Vašingtonu koja se bavi Balkanom ili ovim delom Evrope u američkom Kongresu, Stejt departmanu, Nacionalnom savetu za bezbednost ili u think tank zajednici, a da nismo sa njima razgovarali. To niko do sada nije uradio u tom obimu u poslednjih dvadeset godina“, kaže Vuk Velebit, izvršni direktor Pupin inicijative, u razgovoru za naš portal www.magazinbiznis.rs

Šest meseci posle osnivanja Pupin inicijative, u Beogradu će 31. maja biti organizovan prvi Pupin forum pod nazivom ”Jačanje partnerstva Srbije i SAD u svetu promena”, sa spektrom tema – od geopolitike i globalnih izazova, do mogućnosti razvoja koje nude biotehnologija i digitalni svet. U najavi tog prvog foruma Vuk Velebit kaže da će ključna reč ovog skupa biti – oživljavanje: „Naša misija je da obnovimo i ojačamo istorijski pozitivne odnose između Srbije i SAD“, ističe Velebit.

Šta će novo doneti prvi Pupin forum koji se održava 31. maja u Beogradu?

„Pupin forum će biti mesto gde se kreira vizija budućnosti odnosa Srbije i SAD. Želimo da izgradimo poverenje između srpske i američke strane. Želimo da se podsetimo vremena kada smo bili saveznici. Želimo da vidimo Srbiju kako postaje jedna od najrazvijenijih i tehnološki najnaprednijih država. Pupin Forum će biti ključna platforma za stvaranje vizije takve budućnosti. Imaćemo sjajne goste iz Srbije i SAD iz polja tehnologije i nauke, biomedicine, energetike i politike“.

Mi smo autentičan srpski glas u Vašingtonu, ali i u Srbiji. Ne plaća nas ni srpska ni američka Vlada i taj pristup je urodio plodom za sada.

Pre šest meseci je osnovana Pupin inicijativa sa najavom da će, pored ostalog, uspostaviti „novi narativ u odnosima SAD i Srbije“. Pa, kako do sada izgleda uspostavljanje tog novog narativa?

„Od osnivanja Pupin inicijative do današnjeg dana dao sam preko 70 intervjua ili izjava na temu srpsko-američkih odnosa kako bismo u javnosti pokušali da predstavimo važnost ovih odnosa za Srbiju i srpske interese. Mi verujemo da Srbija u saradnji sa SAD može da ojača svoju poziciju, a da mi u ovom regionu treba da se pozicioniramo kao najkredibilniji i najpouzdaniji partner SAD. Vidimo da postoji pozitivniji odnos prema saradnji Srbije i SAD i u srpskoj javnosti, čak i među onima koji smatraju SAD neblagonaklonom silom prema Srbiji, ali prepoznaju važnost razvijanja odnosa sa najjačom svetskom silom. Nama su na prvom mestu srpski interesi i Pupin inicijativa sa te pozicije pristupa ovim odnosima.

Koje su prepreke za ostvarenje takvih interesa iz ugla Pupin inicijative?

„Kada me pitate o preprekama, mogu vam reći da su one brojne. Između ostalog i zato što se mi, Srbi, nismo bavili kreiranjem vlastite pozicije u Vašingtonu, ali Pupin inicijativa to menja kako bi Srbi bili za stolom, a ne na stolu“.

Za nas, svaki mesec delovanja treba da nadoknadi propuštene godine u odnosima Srbije i SAD.

Koja su najveća postignuća Pupin inicijative za prošlih pola godine rada? Tim pre, što je i ovo period veoma složenih geopolitičkih okolnosti?

„Srpski glas se ponovo čuje u Vašingtonu na najvažnijim mestima gde se donose odluke i kreiraju politike – to je najveće dostignuće za samo šest meseci našeg delovanja. Svake nedelje preko 500 donosilaca odluka i kreatora politika u Vašingtonu čita naše nedeljne brifinge gde objašnjavamo situaciju u regionu, srpsku poziciju i značaj odnosa Srbije i SAD za stabilnost celog regiona. Ne postoji osobe u Vašingtonu koje se bave Balkanom ili ovim delom Evrope u američkom Kongresu, Stejt departmanu, Nacionalnom savetu za bezbednost ili u think tank zajednici a da nismo sa njima razgovarali. To niko do sada nije uradio u tom obimu u poslednjih dvadeset godina. Mi smo autentičan srpski glas u Vašingtonu, ali i u Srbiji. Ne plaća nas ni srpska ni američka Vlada i taj pristup je urodio plodom za sada. Postoje i druga dostignuća na koja sam ponosan, a to je zajednica najuspešnijih Srba i Amerikanaca koju smo okupili u obe zemlje. Sada na to dodajte geopolitičke okolnosti u kojima se nalazimo i da smo ovo uspeli da uradimo u takvim okolnostima. Radićemo još više u narednom periodu jer za nas, svaki mesec delovanja treba da nadoknadi propuštene godine u odnosima Srbije i SAD“, ocenio je Vuk Velebit u razgovoru za naš portal.