Jovanka Višekruna Janković, predsednica Asocijacije festivala Srbije i ArtLink festivala

Jovanka Višekruna Janković, predsednica Asocijacije festivala Srbije i ArtLink festivala

Women Art Links – Umetnost ženske saradnje – naziv je konferencije koja se održava 25. septembra 2023. godine u Beogradu, u Muzeju Vuka i Dositeja i Mađarskom kulturnom centru, u saradnji sa Evropskom asocijacijom festivala. Inicijator i organizator konferencije je Jovanka Višekruna Janković, pijanistkinja, predsednica Asocijacije festivala Srbije i ArtLink festivala, koja za naš portal ovako objašnjava zašto je potrebna ova konferencija i šta su njeni dometi:

“Kao predsednica Asocijacije festivala Srbije i ArtLink festivala, već deset godina sam aktivni član Evropske asocijacije festivala i njenih glavnih odbora, tako da sam imala sam priliku da sarađujem sa direktorima festivala i umetnicima iz preko četvrdeset  zemalja i šire. Mnogi sjajni umetnici, bili su i gosti Beograda i regiona kroz programme ArtLink festivala i orkestra Kamerata Balkanika koji sam pokrenula. Tokom višegodišnje vrlo intenzivne saradnje, razvila su se neka divna partnerstva kroz realizaciju različitih programa sa kolegama iz kreativnog sektora iz celog sveta”, kaže naša sagovornica.

Ona naglašava da se kroz sinergiju različitih kreativnosti izuzetnih ličnosti, izdvojilo nekoliko posebno zanimljivih, sposobnih i kreativnih žena umetnica, koje su svoj umetnički talenat i ljubav ka umetnosti iskoristili kao snažan pokretač da izgrade značajne umetničke programe, festivale i projekte.

“Zato sam želela da te svoje izuzetne i drage koleginice, okupim oko zajedničke ideje, jer mislim da zajedno sve te divne energije mogu  kroz interakciju i saradnju, da pokrenu lavinu. Mislim da ženska kreativnost i energija, nose poseban pečat i snagu, i u isto vreme to je jedna predivna paleta senzibiliteta, karaktera i lepote izraza”, kaže Jovanka Višekruna Janković.

Gospođa Višekruna Janković kaže da, kao umetnica, oseća tu lepotu i snagu ženskog principa u umetničkom izražavanju i ljubavi ka umetnosti. Ta sinergija različitih umetničkih senzibiliteta i ženskog angažovanja, predstavljala je inspiraciju da spoji te izuzetne ženske energije, kako bi se udružili talenti i kreativnost u realizaciji zajedničkih ideja.

Čvrsto verujem u sinergiju kreativnosti

Kreativnost je ne samo u umetnosti, već i u biznisu. Sigurna sam da taj unutrašnji pokretač koji nas vodi da stvaramo, ne poznaje oblasti i granice. Uspešan biznis je rezultat dobre ideje i kreativnosti, samo su sredstva realizacije i izražavanja drugačiji. Čvrsto verujem u ovu sinergiju, jer je iskrena i čista, a samo takva prava umetnost može da bude. Pred nama je izložba ženskih umetnica u muzeju Vuka I Dositeja kao i u oktobru u Kulturnom centru Novog Sada,  okrugli sto u Novom Sadu, kao I koncerti umetnica različitih generacija u Novom Sadu, Tirani, Barseloni, Lisabonu do kraja godine, najavila je Jovanka Višekruna Janković, u razgovoru za naš portal.

Idejni tvorac festivala ArtLink, gospođa Višekruna Janković kaže da je taj festival osnovan sa idejom da istakne i podstakne talenat, kao izuzetan ljudski potencijal i resurs. Kako je talenat nešto što se prepoznaje u ranom uzrastu i kao takav razvija, na tome je bio glavni fokus:

“Mislim da je mladim ljudima potrebna potvrda prepoznavanja njihovog talenta, kreativnosti i, naravno, podrška za usavršavanje i razvoj tog talenta. ArtLink i dalje nastavlja svoju misiju, mi i dalje prepoznajemo i podržavamo mlade talente, ali višegodišnje iskustvo i rad dovelo je do toga da se sretnu kreativni ljudi koji na sličan način razmišljaju i sami nose divnu kreativnu energiju koja ima potrebu da se realizuje”, ističe sagovornica portala www.magazinbiznis.rs. Ona naglašava da su kreativnost i potreba za stvaranjem večni i da nemaju rok trajanja.

“Ženski princip ima u sebi tu prirodnu potrebu za rađanjem novog života, a kod izuzetno kreativnih žena, ta potreba je konstantna da se udahne život, nekoj novoj ideji, umetničkom delu ili stvori nešto vredno za druge”, naglašava Jovanka Višekruna Janković.

Govoreći o ovoj konferenciji, naša sagovornica ističe da se ovaj skup u startu razlikuje od drugih, jer nije samo konferencija:
“Ovo je umetnost povezivanja, ali ne na praktičnom nivou, već povezivanja i slaganja različitih izraza, pontecijala, karaktera u stvaranju jedinstvene harmonije, ovo je svojevrsna umetnička intervencija, koja se izražava kroz reč, sliku i zvuk, akciju, uz puno emocija. Važno je da podelimo sa drugima ono najlepše što je u nama”, ističe Jovanka Višekruna Janković i napominje da se nada da je ovo samo početak, kao i svako umetničko delo koje živi život kroz interakciju sa publikom, doživljeno uvek na novi i drugačiji način:
“Verujem da će ova mreža, ovaj otvoreni umetnički ženski poduhvat, imati svoj put i da će nas iznenaditi svojom kreativnošću”, najavljuje gospođa Višekruna Janković.