Učesnici konferencije ,,Agrobiznis bez granica’’ u organizaciji  Banca Intesa, Ambasade Republike Italije i Italijanske trgovinske agencije (ITA) 20. maja na Novosadskom sajmu

 Na otvaranju jubilarnog 90. međunarodnog Sajma poljoprivrede u Novom Sadu Banca Intesa, članica grupe Intesa Sanpaolo, Ambasada Republike Italije i Italijanska trgovinska agencija (ITA) održale su konferenciju ,,Agrobiznis bez granica’’ na temu ,,Kvalitet i bezbednosti hrane – mogućnosti za saradnju između Italije i Srbije’’ na kojoj su predstavile značaj prehrambenog sektora za razvoj privrede, kao i njegov potencijal za jačanje bilateralnih ekonomskih odnosa u oblasti agrara.

O važnosti razmene međunarodnih iskustava i ekspertize, kao i podrške finansijskih institucija za unapređenje poslovne saradnje između Italije i Srbije govorili su Frančesko Lolobriđida, ministar poljoprivrede, prehrambenog suvereniteta i šumarstva Republike Italije, Jelena Tanasković, ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije i Marko Elio Rotinji, direktor Divizije internacionalnih banaka članica Intesa Sanapolo grupe (ISBD), dok je u ulozi moderatora bio Boris Nadlukač, član Izvršnog odbora Novosadskog sajma.

Frančesko Lolobriđida, ministar poljoprivrede, prehrambenog suvereniteta i šumarstva Republike Italije

Frančesko Lolobriđida, ministar poljoprivrede, prehrambenog suvereniteta i šumarstva Republike Italije

Jelena Tanasković, ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije

Jelena Tanasković, ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije

,,Saradnja poljoprivrednih i prehrambenih lanaca snadbevanja Italije i Srbije usmerena je na razvoj zajedničkih projekata naših kompanija. Ona će obuhvatiti sektore mehanizacije, automatizacije i digitalizacije proizvodnih procesa u poljoprivredi. Nadamo se da će proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji da bude okončan u što skorije vreme, kako bismo mogli zajedno da radimo na razvoju ekonomija naših zemalja, posebno u poljoprivredno-prehrambenom sektoru’’, rekao je Frančesko Lolobriđida, ministar poljoprivrede, prehrambenog suvereniteta i šumarstva Republike Italije.

,,Na razvoju odnosa između Italije i Srbije, posebno u segmentu poljoprivrede, do sada smo mnogo uradili, a nastavljamo da i u budućnosti usmeravamo podršku proizvodnji i kreiranju dodatne vrednosti u poljoprivredi kako bismo proizvode, ne samo kao sirovine, već i kao gotove, mogli da ponudimo Italiji, našem 3. najznačajnijem partneru u spoljnotrgovinskoj razmeni, ali i svetskom tržištu. Kvalitet i bezbednost hrane ostaju u posebnom fokusu, te nas pored 49 sertifikata koje imamo potpisane u veterini, kao i 9 sertifikovanih objekata za izvoz mleka, u narednom periodu očekuje potpisivanje još jednog značajnog sertifikata. Između ostalog, i u ove aktivnosti Vlada Republike Srbije će kroz podršku poljoprivrednicima usmeriti značajna sredstva iz budžeta koji je u ove namene izdvojen u rekordnom iznosu od 900 miliona evra’’, izjavila je Jelena Tanasković, ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije.

Marko Elio Rotinji, direktor Divizije internacionalnih banaka članica Intesa Sanpaolo Grupe

Marko Elio Rotinji, direktor Divizije internacionalnih banaka članica Intesa Sanpaolo Grupe

“U cilju osnaživanja saradnje između dve zemlje, Intesa Sanpaolo Grupa posvećena je obezbeđivanju resursa srpskim i italijanskim institucijama i kompanijama sa posebnim fokusom na agrobiznis i uz orijentaciju na razvoj evro-mediteranskog poljoprivrednog lanca snabdevanja. U Srbiji je Grupa, preko svoje članice Banca Intesa Beograd, čvrsto posvećena finansiranju poljoprivrede i proizvodnje hrane, a nudi i povoljne kredite za poslovne projekte koji ispunjavaju kriterijume održivosti i cirkularne ekonomije. Uspešno smo proširili i Program razvoja lanaca snabdevanja, preko kog smo malim i srednjim preduzećima omogućili pristup uslovima finansiranja koje imaju i velika preduzeća na vrhu lanaca snabdevanja”, istakao je Marko Elio Rotinji, direktor Divizije internacionalnih banaka članica Intesa Sanpaolo Grupe.

Mogućnosti za unapređenje saradnje u pogledu poslovanja u oblasti unapređenja kvaliteta i bezbednosti hrane između dveju zemalja prisutnima su predstavili Darko Popović, predsednik Izvršnog odbora Banca Intesa, Mateo Zopas, predsednik Italijanske trgovinske agencije (ITA), Slobodan Cvetković, generalni direktor – predsednik Izvršnog odbora Novosadskog sajma, Luiđi Skordamalja, direktor Filiera Italija, Veljko Jovanović, direktor Sektora poljoprivrede Privredne komore Srbije (PKS), Alesandro Malavolti, predsednik FederUnacoma, Vladimir Crnojević, direktor Instituta BioSens i Etore Fontana, generalni direktor kompanije AgriSerbia u nastavku razgovora koji je vodio urednik i novinar RTS-a  Zoran Stanojević.

,,Razmena iskustva u sektoru poljoprivrede od izuzetnog je značaja za odnose koje neguju naše dve zemlje. Italijanska trgovinska agencija ima poseban fokus na agritech kao važnu temu za unapređenje poljoprivredne proizvodnje. Njome smo se posebno bavili na Poslovno-naučnom forumu Srbija – Italija koji su Italijanska trgovinska agencija i Privredna komora Srbije (PKS), organizovale u saradnji sa Ambasadom Republike Italije. U narednom periodu, očekuju nas još dva važna događaja na kojima ćemo podeliti iskustva i podržati razvoj poljoprivrede i tehnologija u poljoprivredi – festival ,,Start up i inovacije“ u oktobru i naše prisustvo na sajmu „Vine vision“ na kom ćemo od 16. do 19. oktobra imati dve kolektivne izložbe na teme hrane i organske proizvodnje’’, rekao je Mateo Zopas, predsednik Italijanske trgovinske agencije (ITA).

,,Veliko mi je zadovoljstvo što prirodno partnerstvo koje dugi niz godina gradimo sa Ambasadom Republike Italije i Italijanskom trgovinskom agencijom nastavljamo pružajući podršku razvoju agrarnog sektora. Snaga, stabilnost i strateški fokus na tržište Srbije naše matične Intesa Sanpaolo grupe, podstiču nas da kontinuirano pratimo trendove, uvodimo inovacije i napredne prakse na domaće tržište. Zahvaljujući tome Banca Intesa ostala je jedan od vodećih kreditora u sektoru agrara i u 2022. tokom koje je ostvarila rast novih plasmana od 36 odsto na godišnjem nivou kako u segmentu registrovanih poljoprivrednih gazdinstava i malog biznisa, tako i u sektoru velikih kompanija i malih i srednjih preduzeća. Ovi rezultati potvrda su doprinosa koji nastojimo da pružamo, ne samo stvaranju održive poljoprivredne proizvodnje i snažnom privrednom razvoju, već i ukupnom jačanju veza između naše dve zemlje’’, izjavio je Darko Popović, predsednik Izvršnog odbora Banca Intesa.

Konferencija je okupila gotovo 200 predstavnika državnih, finansijskih i naučnih institucija, privrednih i trgovinskih organizacija, kao i lokalnih i italijanskih kompanija koje posluju u oblasti poljoprivrede.

Kao spona između stručne i poslovne javnosti, s jedne, i individualnih poljoprivrednih proizvođača i kompanija, s druge strane, Banca Intesa će, tokom trajanja Sajma, od 20. do 26. maja, nastaviti da povezuje privrede dveju zemalja kroz sveobuhvatan program i prezentaciju trendova, proizvoda i usluga koji posetiocima mogu omogućiti da bolje upoznaju i iskoriste poslovne prilike ne samo na domaćem, već i na međunarodnom tržištu.

Posetioci će imati prilike da slušaju o primeni novih tehnologija, veštačke inteligencije i ESG principa u poljoprivredi, a na dva inovativno dizajnirana štanda sa digitalnom postavkom, stručni savetnici banke će im predstaviti široku Intesa Farmer ponudu, posebno razvijenu tako da odgovori na njihove upotrebe za finansiranjem u cilju korišćenja punog potencijala poljoprivredne proizvodnje. Pored investicionih i kredita za obrtna sredstva, banka će predstaviti program subvencionisanog kreditiranja koji sprovodi u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i posebne uslove za kreditiranje i dodatne benefite, poput niže premije osiguranja i edukacije na temu digitalizacije u agraru, koje je obezbedila kako bi ženama nosiocima registrovanih poljoprivredih gazdinstava i mladima u poljoprivredi olakšala pristup izvorima finansiranja.