Krediti će biti traženi i u 2023., ali očekujemo da će rasti broj nenaplativih kredita (NPL) u narednih pola godine. To se odnosi i na korporativne kredite i na kredite stanovništvu. A to znači da će kvalitet pozajmica opadati – rekao je Mateo Feraci (Matteo Ferrazzi), viši ekonomista Evropske investicione banke, odgovarajući danas na direktno pitanje našeg portala www.magazinbiznis.rs.  Na godišnjoj konferenciji ove međunarodne finansijske institucije koja je održana u online formatu 27. februra, predstavljena su ulaganja Global EIB za Zapadni Balkan u 2022. godini.

Feraci je rekao da će rast NPL-a u određenoj meri će uticati i na profitabilnost banaka, ali to neće biti isti efekat kao što se događalo u prošlosti, pre nekoliko godina. “Takva naša očekivanja su logična s obzirom na činjenicu da se dešava usporavanje ekonomija“, naveo je Feraci. S tim u vezi je podatak da već sada postoji jaz između potražnje i ponude kredita. “Taj jaz se povećava: tražnja je značajno veća, a banke postaju sve opreznije prilikom odobravanja kredita”, rekao je Fereaci u odgovoru na pitanje www.magazinbiznis.rs.

Mateo Feraci je naglasio da, iako se može očekivati rast nivoa nenaplativnih kredita Evropska investiciona banka, kroz afilijaciju EIB Global, zaduženu za Zapadni Balkan, nastavlja da realizuje svoju podršku ovom delu Evrope. On je podsetio da su ekonomije Zapadnog Balkana bile izložene novoj krizi u 2022. godini, koja je izazvana rastom cena energenata i hrane, te visokom inflacijom. Takvo izazovno okruženje će se nastaviti i u 2023. godini, pa se nešto veća doza optimizma najavljuje tek za 2024. godinu, rekao je Feraci, odgovarajući na naše pitanje.

R. Nikolić