Globalna ekonomija je u 2022. godinu ušla slabija nego što se očekivalo, objavio je Međunarodni monetarni fond (MMF) u svom saopštenju od 26. januara. Rastuće cene energenata i poremećaji u snabdevanju doveli su do veće inflacije nego što se očekivalo, posebno u Sjedinjenim Američkim Državama i mnogim tržištima u razvoju, navodi se u izveštaju na sajtu MMF-a i najavljuje da će se globalni rast smanjiti sa 5,9 u 2021. na 4,4 procenta u 2022. godini.

U SAD se očekuje smanjenje privrednog rasta od 1,2 odsto, a u Kini od 0,8 odsto. “Očekuje se da će globalni rast usporiti na 3,8 procenata u 2023. godini. Viši nivo inflacije će trajati duže nego što je predviđeno u Oktobarskom svetskom ekonomskom pregledu – October World Economic Outlook (WEO) uz kontinuirane poremećaje u lancu snabdevanja i visoke cene energenata koji će se nastaviti u 2022.”, ocenjuje MMF.

“Monetarna politika u mnogim zemljama će morati da nastavi sa zaoštravanjem kako bi obuzdala inflatorne pritiske, dok će fiskalna politika koja radi u ograničenijem prostoru nego ranije, morati da postavi zdravstvo kao prioritet i socijalnu potrošnju”, navodi se u izveštaju MMF-a.

U tom pogledu, međunarodna saradnja će biti od suštinskog značaja za očuvanje likvidnosti i za restrukturisanje duga tamo gde je to potrebno. Ulaganje u klimatske politike ostaje imperativ da bi se smanjio rizik od katastrofalnih klimatskih promena, zaključak je MMF-a.