Rumenka, kod Novog Sada: Sa svečanog otvaranja najsavremenijeg doradnog centra u Republici Srbiji (Foto: Pokrajinska vlada Vovjodine)

Rumenka, kod Novog Sada: Sa svečanog otvaranja najsavremenijeg doradnog centra u Republici Srbiji (Foto: Pokrajinska vlada Vojvodine)

U Rumenki otvoren najsavremeniji doradni centar u Republici Srbiji

  • Kapacitet 16 silo ćelija iznosi oko 6.300 tona, a podnog skladišta za prijem naturalne robe oko 6.000 tona
  • RWA Srbija doradni centar omogućiće srpskim poljoprivrednicima isporuku najsavremenijeg dorađenog dorađenog semena po evropskim standardima
  • Ambasador Austrije: Ova investicija je samo podsetnik da RWA ima snažne veze sa Srbijom, Vojvodinom i Rumenkom

 

Jedna od najstarijih zadruga na svetu – austrijska Raiffeisen Ware Austria (RWA), koja u Srbiji posluje pod nazivom RWA Srbija, otvorila je 4. juna u Rumenki najsavremeniji doradni centar na teritoriji Republike Srbije. U ovaj kompleks za doradu semena u Rumenki kod Novog Sada, investirano je više od šest miliona evra, navodi se u saopštenju kompanije.

Dušan Mezulić, direktor RWA Srbija, je istakao da je ovo samo deo RWA logističkog centra koji će u potpunosti biti gotov 2026. godine: „Doradni centar obuhvata 16 silo ćelija kapaciteta oko 6.300 tona i podno skladište za prijem oko 6.000 tona naturalne robe. Linija za prijem i doradu podrazumeva grubi prečistač na prijemu, selektor, trijere, gravitacioni sto, kolor sorter, zaprašivač kapaciteta 15 tona po satu i automatsku pakericu, a paletizacija se vrši upotrebom posebnog lepka i robotske ruke bez streč folije, čime se smanjuje upotreba plastike. Doradni centar je deo jednog od najsavremenijih logističkih centara u ovom delu Evrope i velika nam je čast što ovakvu investiciju realizujemo upravo u Srbiji“, rekao je Mezulić.

Prema rečima Dragana Jockova, direktora RWA Srbija, zahvaljujući ovoj investiciji, poljoprivednici u Republici Srbiji imaće u ponudi najkvalitetinije sertifikovano seme po evropskim standardima: „Verujem da ćemo, zajedno sa lokalnim predstavnicima privrede i poljoprivrede, doprineti jačanju agrara u Republici Srbiji. Fokusiramo se na semena i to, pre svega, na pšenicu, ječam i soju.“

Svečanom otvaranju doradnog centra prisustvovali su Maja Gojković, predsednica Vlade Vojvodine, Kristijan Ebner, ambasador Austrije u Srbiji, Jurgen Šreder, trgovinski savetnik u Austrijskoj ambasadi, Milan Đurić, gradonačelnik Novog Sada, kao i domaći privrednici i poljoprivrednici. Ambasador Austrije, Kristijan Ebner, napomenuo je da su primeri poput RWA Srbija od neprocenjive važnosti za jačanje veza Srbije i Austrije: „RWA već 15 godina posluje na teritoriji Republike Srbije i čini mi se da, iz godine u godinu, unapređuje svoje poslovanje. Ova investicija je još samo jedan podsetnik na snažnu vezu koju je RWA napravila sa Srbijom, Vojvodinom i Rumenkom. Nama je, kao predstavnicima Austrije u Srbiji, velika čast da podržimo ovakve projekte i sa ponosom ističemo da smo jedan od većih investitora u srpsku privredu.“

RWA Srbija već više od 15 godina ulaže u razvoj i selekciju kvalitetnog semena kukuruza, soje, pšenice, ječma, uljane repice i suncokreta. Investicije obuhvataju i otkup merkantilne robe, terminsko ugovaranje robe i snabdevanje poljoprivrednika najkvalitetnijim đubrivom, kao i RWA programom za zaštitu bilja. RWA je jedna od najstarijih zemljoradničkih zadruga na svetu. Formirana je u 19. veku, a i dalje je u vlasništvu svojih zadrugara, navodi se u saopštenju za medije.