Razvoj poslovanja uz doprinos napretku zajednice i zaštiti životne sredine ostaju osnove na kojima kompanija NIS temelјi svoj rad. NIS to potvrđuje najnovijim Izveštajem o održivom razvoju za 2023. godinu koji je objavlјen na sajtu kompanije, saopštila je ta kompanija 4. juna.

Kao društveno odgovorna kompanija, koja svojim poslovanjem doprinosi ostvarivanju globalnih cilјeva održivog razvoja, kompanija NIS je objavila 14. uzastopni verifikovani izveštaj koji je izrađen u skladu sa standardima vodeće organizacije u svetu u oblasti održivog poslovanja Global Reporting Initiative (GRI). Izveštaj je verifikovala nezavisna revizorska kuća TPA Revizija d.o.o, a putem ovog dokumenta najšira javnost je na sveobuhvatan način informisana o najznačajnijim poslovnim i društveno odgovornim aktivnostima NIS-a u prošloj godini.

Kompanija NIS je među vodećim poslodavcima, investitorima i izvoznicima u našoj zemlјi čime pruža stabilan doprinos ekonomskom razvoju Srbije. Istovremeno, prioritet NIS-a je da svojim aktivnostima unapredi zaštitu životne sredine i pruži zamajac bržem napretku šire zajednice. U skladu sa tim, kompanija posvećeno radi na unapređenjima u sve četiri temelјne oblasti održivog razvoja: ekonomskom napretku, razvoju lјudskih resursa, zaštiti životne sredine i bezbednosti na radu, kao i realizaciji društveno odgovornih projekata. NIS svojim aktivnostima doprinosi ostvarenju 12 od 17 cilјeva održivog razvoja UN.

„NIS je pionir kada je reč o izveštavanju o održivom razvoju u našoj zemlјi. Sada nastojimo da budemo primer po dinamici održivog razvoja i neprestano usavršavamo svoje prakse u ovoj oblasti. To znači da kontinuirano modernizujemo našu kompaniju, čuvajući stabilnost na domaćem tržištu i pružajući značajan doprinos unapređenju ekološke slike Srbije i razvoju naše zajednice“, rekao je Vadim Smirnov, zamenik generalnog direktora NIS-a povodom objave Izveštaja o održiom razvoju za 2023. godinu.

NIS - Rafinerija nafte Pančevo

NIS – Rafinerija nafte Pančevo

Kada je reč o razvoju biznisa, NIS je u 2023. godini započeo novi investicioni ciklus i u modernizaciju kompanije uložio 39,2 milijarde dinara. Time su ujedno nastavlјena strateška ulaganja u tehnologije za smanjenje emisija svih zagađujućih materija i razvoj projekata u oblasti obnovlјivih izvora energije, usmerenih na racionalnu upotrebu resursa i smanjenje negativnog uticaja na životnu sredinu.

Kao jedan od najpoželјnijih poslodavaca u našoj zemlјi, NIS je nastavio sa razvojem tima koji čini više od 13.000 zaposlenih. U 2023. godini organizovano je gotovo 4.300 obuka, na kojima je učestvovalo više od 4.000 zaposlenih. Istovremeno, kompanija je nastavila da pruža šansu studentima da obave praksu u NIS-u putem programa „NIS Calling“, kao i mladima da učine prve karijerne korake putem programa zapošlјavanja „NIS Energy“.

U oblasti zaštite životne sredine kompanija je samo u 2023. godini u ekološke projekte investirala 801,8 miliona dinara. Ova ulaganja značajno su veća ako se uzmu u obzir investicije u tehnologije koje indirektno doprinose smanjenju negativnog uticaja na životnu sredinu. Zahvalјujući ulaganjima u svoju zelenu agendu kompanija NIS je u 2023. godini smanjila direktne emisije uglјen-dioksida za 6 odsto. Jedan od prioriteta bio je i realizacija projekta izgradnje solarnih fotonaponskih elektrana na objektima kompanije radi sopstvene proizvodnje „zelene“ energije i smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte.

U 2023. godini NIS je obeležio 15 godina sprovođenja programa društvene odgovornosti „Zajednici zajedno“ putem kog kompanija sarađuje sa 13 lokalnih zajednica u kojima obavlјa značajan deo svojih poslovnih aktivnosti. Od 2009. godine putem ovog Programa, u razvoj partnerskih gradova i opština uloženo je više od 1,7 milijardi dinara i unapređen rad više od 180 obrazovnih ustanova i više od 40 institucija kulture, opremlјeno je 45 bolnica i domova zdravlјa, te uređeno više od 140 dečjih igrališta, parkova, sportskih terena i objekata. Samo u prošloj godini NIS je kroz program „Zajednici zajedno“ u razvoj nauke i obrazovanja uložio 144,5 miliona dinara i time doprineo unapređenju obrazovnog i naučnog procesa i obrazovne infrastrukture u našoj zemlјi, navodi se u saopštenju kompanije.