Na 64. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi za učenike srednjih škola, koja se od 2. do 13. jula održavala u Čibi (Tokio, Japan), svih šest takmičara olimpijskog tima Republike Srbije osvojili su priznanja. Srebrnu medalju osvojio je Mateja Vukelić, učenik Matematičke gimnazije u Beogradu, dok su bronzane medalje osvojili Aleksandar Višnjić i Stefan Šebez, učenici Matematičke gimnazije u Beogradu, kao i Andrija Živadinović, učenik Gimnazije „Svetozar Marković” u Nišu. Pohvalama su nagrađeni Vukašin Pantelić i Gvozden Lapčević, učenici Matematičke gimnazije u Beogradu.

U zvaničnoj konkurenciji na takmičenju je učestvovalo 623 takmičara iz 116 zemalja. Naši takmičari odabrani su nakon nekoliko etapa matematičkih takmičenja koje organizuje Društvo matematičara Srbije.

„Četiri medalje i dve pohvale za ekipu Srbije na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi su rezultat kojim možemo biti izuzetno zadovoljni. To je i podstrek da se u narednom periodu taj rezultat poboljša. Društvo matematičara Srbije će nastaviti da podržava naše najbolje takmičare i unapređuje sistema rada sa talentima u oblasti matematike i računarstva. Naša takmičenja su pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, a dugi niz godina podršku našoj ekipi na međunarodnim takmičenjima pruža i Naftna industrija Srbije i na toj kontinuiranoj pomoći smo im veoma zahvalni. Ulaganje u matematiku i talente znači ulaganje i podršku razvoju veštačke inteligencije, koja je trenutno u fokusu i zasniva se na jakim matematičkim osnovama, a time se ulaže i u budućnost naše zemlje“, rekao je prof. dr Miroslav Marić, predsednik Društva matematičara Srbije.

Rukovodioci matematičkog tima Republike Srbije bili su dr Miljan Knežević sa Matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Teodor von Burg iz Matematičke gimnazije u Beogradu.

U cilju popularizacije prirodnih nauka, kao i afirmacije naših mladih i talentovanih matematičara, NIS u okviru programa „Energija znanja“ od 2013. godine sarađuje sa Društvom matematičara Srbije, kroz podršku u realizaciji takmičenja iz matematike, kako na državnom, tako i na međunarodnom nivou.