NIS ulaže 144,5 miliona dinara u razvoj nauke i obrazovanja

Svesna činjenice da je obrazovanje glavni stub razvoja svake zemlje, a da su mladi ljudi naša budućnost, kompanija NIS je saopštila 15. juna da raspisuje konkurs u okviru programa „Zajednici zajedno“ za 2023. godinu  u čijem je fokusu podrška razvoju nauke i obrazovanja u partnerskim gradovima i opštinama širom naše zemlje.

Imajući u vidu napore države da se unaprede uslovi za obrazovanje koje podstiče ostanak mladih u Srbiji, kao i usvojenu Strategiju za razvoj obrazovanja i vaspitanja u Republici Srbiji do 2030. godine,  NIS će ove godine uložiti 144,5 miliona dinara u unapređenje nastavnog procesa i infrastrukture objekata osnovnih i srednjih škola. Deo sredstava će takođe biti usmeren i na unapređenje istraživačkih i inovacionih kapaciteta i infrastrukture naučno-istraživačkih organizacija i naučno-tehnoloških parkova u gradovima i opštinama koji su obuhvaćeni programom što predstavlja jedan od nacionalnih prioriteta. Reč je ujedno i o najvećem godišnjem iznosu sredstava koje će NIS izdvojiti za podršku lokalnim zajednicama u okviru programa „Zajednici zajedno“ od njegovog osnivanja 2009. godine. Na ovaj način kompanija NIS  želi da obeleži 15 godina postojanja ovog najvećeg korporativnog društveno odgovornog programa u našoj zemlji.

Ovogodišnji programski ciklus NIS realizuje u saradnji sa Ministarstvom prosvete i Ministarstvom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije, a prilikom odabira oblasti koja će biti podržana ove godine NIS se takođe rukovodio rezultatima ankete o stanju i potrebama u obrazovnim ustanovama u 13 lokalnih samouprava – učesnika programa.

Programom su obuhvaćeni gradovi i opštine širom naše zemlje u kojima NIS obavlja najveći deo svojih poslovnih aktivnosti: Beograd, Novi Sad, Požarevac, Niš, Čačak, Zrenjanin, Pančevo, Kikinda, Kanjiža, Novi Bečej, Srbobran, Žitište i Veliko Gradište.

Prijave na ovogodišnji konkurs počinju 15. juna i traju do 8. septembra 2023. godine do 16 časova, a svi uslovi i propozicije konkursa objavljeni su na sajtu kompanije NIS, na linku: https://www.nis.rs/zajednici-zajedno/ . O projektima koji će dobiti podršku za realizaciju odlučuje Komisija za izbor projekata, a rezultati konkursa biće objavljeni u drugoj polovini oktobra tekuće godine, navodi se u saopštenju kompanije NIS.