Privredna komora Srbije (PKS) i Srpska asocijacija menadžera (SAM) realizovaće niz zajedničkih projekata i aktivnosti usmerenih na podršku razvoju ženskog i omladinskog preduzetništva. To je potvrđeno Sporazumom o poslovno-tehničkoj saradnji koji su 27. novembra u PKS potpisale Branislava Simanić, direktorka Sektora preduzetništva PKS i Jelena Bulatović, izvršna direktorka SAM.

„Država i Privredna komora Srbije prepoznale su omladinsko i žensko preduzetništvo kao važan resurs novog zapošljavanja. Kreiran je čitav niz mera finansijske i nefinansijske podrške sa ciljem jačanja ovoga vida poslovanja“, rekla je Simanić.

Ona je podsetila da su mladima i ženama preduzetnicama ove godine bili na raspolaganju programi u okviru kojih su mladi mogli da ostvare 35 odsto bespovratnih sredstava, žene preduzetnice 40 odsto bespovratnih sredstava, odnosno 50 odsto bespovratnih sredstava ukoliko posluju u devastiranim područjima.

„Tu je i nefinansijska podrška koja je ponekad i značajnija, u vidu projekata usmerenih na unapređenje znanja i veština kako bi što uspešnije vodili svoje biznisa. Komora organizuje niz besplatnih edukacija posvećenih digitalizaciji poslovanja i inovativnosti, jer samo tako mogu da budu konkuretni i održivi na tržištu“, navela je Simanić.

„Jedan od ciljeva Srpske asocijacije menadžera jeste unapređenje znanja i veština menadžera i preduzetnika kojima zapravo pružamo platformu za susrete, razgovore, povezivanje i razmenu iskustva. Na taj način, dajemo im podršku i pomažemo da budu bolji i uspešniji u vođenju svojih biznisa. Što imamo više kompanija koje uspešno posluju, imaćemo i bolju privredu i boljitak za sve“, istakla je Bulatović.

Poseban fokus, prema njenim rečima, biće na aktivnostima kojima se omogućava mladima da steknu veštine i znanja koja će im pomoći da napreduju ka uspešnim poslovnim liderima.

„Izuzetno mi je drago da smo danas potpisali Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji sa Privrednom komorom Srbije i na taj način definisali pravce zajedničkog delovanja u oblastima od obostranog interesa – razvoju preduzetništva, jačanju menadžerskih znanja, pružanju podrške ženama u preduzetništvu, kao i mladima koji teže da uđu u poslovne vode i pokrenu svoje biznise. Iskreno se nadam da ćemo, kroz zajedničke aktivnosti i projekte Privredne komore Srbije i SAM-a, dati vetar u leđa upravo njima kojima je podrška najpotrebnija“, rekla je Bulatović.