PRIVREDNI APELACIONI SUD POTVRDIO DA FONDACIJA ALEK KAVČIĆ IMA PRAVO DA PROMOVIŠE BESPLATNE UDŽBENIKE

Privredni apelacioni sud pravosnažno je presudio u korist Fondacije Alek Kavčić po tužbi IK Klett kojom se potvrđuje ranija odluka Privrednog suda u Beogradu da Fondacija ima pravo da promoviše besplatne udžbenike u javnosti, navedeno je u saopštenju medijima 18. marta 2024.

Kako se ističe, ovom odlukom Privrednog apelacionog suda, potvrđeno je pravo Fondacije Alek Kavčić da predstavlja besplatne udžbenike u javnosti preko platforme besplatnabiblioteka.com čime je još jednim dobijenim sudskim procesom zaustavljeno diskreditovanje i osporavanje rada Fondacije na uvođenju besplatnih udžbenika za sve đake u Srbiji.

„Ova odluka Privrednog apelacionog suda važna je i zbog toga što je potvrđeno da Fondacija Alek Kavčić ne može da bude konkurent privrednom društvu u smislu Zakona o trgovini jer je sud utvrdio da cilj Fondacije nije ostvarivanje dobiti dok privrednom društvu jeste, ali i da upotreba udžbenika u školi nije jedini razlog što neko koristi udžbenike, čime se indirektno potvrđuje da pojam udžbenika nije nužno vezan za primenu u školamaˮ, izjavio je osnivač Fondacije Aleksandar Kavčić.

Osnivač Fondacije dodao je da se ovom i ostalim dobijenim presudama u korist Fondacije jača poverenje ne samo lokalne zajednice već i samih roditelja i nastavnika u opravdanost korišćenja besplatnih udžbenika Fondacije Alek Kavčić, za čiju upotrebu u nastavi je odobrenje dobijeno i od Ministarstva, a koji su jednaki ili i bolji u odnosu na one skupe.

 Izdavačka kuća Klett nema pravo žalbe i obavezuje se po presudi da plati troškove suđenja Fondaciji Alek Kavčić u vrednosti od preko 600.000 dinara.