Autor: R. Nikolić

Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije i Blaž Brodnjak, predsednik uprave NLB Grupe, CEO Summit, Sava centar, 1. decembra 2023.g.

Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije i Blaž Brodnjak, predsednik uprave NLB Grupe, CEO Summit, Sava centar, 1. decembra 2023.g.

Šta je problem našeg regiona? – pitao je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije (PKS) svog gosta Blaža Brodnjaka, predsednika NLB Grupe, u razgovoru na temu „Privreda na prvom mestu“, koji su vodili 1. decembra u Sava centru na petom CEO Samitu Beograd, u organizaciji magazina InStore.

Odgovor Blaža Brodnjaka je glasio: „Zakočeni smo u prošlosti. To je problem. Previše pričamo o geografskim granicama (čak i Slovenija i Hrvatska) umesto da stvaramo otvorena tržišta. Srbija je, međutim, postala ekonomski veoma pragmatična i sarađuje sa celim svetom. To je ono što nam svima u regionu nedostaje – ekonomski pragmatizam“.

Predsednik NLB Grupe, u čijem je sastavu i NLB Komercijalna banka Beograd, kaže da poslovanje u Srbiji čini 25% biznisa NLB Grupe, te da ova grupacija zauzima 10% tržišta regiona.

„Važno mi je da stvaramo regionalne šampione. Rođen sam u Jugoslaviji, jedem smoki i Srbija je za mene veoma važno domaće tržište, a želeo bih i da poslovni ljudi iz Srbije imaju osećaj da im je Slovenija domaće tržište.

U razgovoru sa predsednikom PKS Čadežom, koji se odnosio i na stanje u Evropskoj uniji, Brodnjak je zabrinut zbog Evrope koja sada kaska za Amerikom. Kako kaže, pre 15 godina je bila u istoj ravni sa ekonomijom SAD, dok sada ima za jednu trećinu niže razvijeniju privredu, merenu nivoom konkurentnosti.

„Brine me što je Evropa izgubila balans. Evropa mora ponovo da pronađe sebe, jer ovaj evroskepticizam nije došao tek tako. Ne možemo da pričamo o održivom razvoju, o ESG, ako Evropa puca po šavovima. A ja ne vidim alternativu, ne vidim šta može da zameni EU. Zato je važno da Evropa pronađe balans“, rekao je Brodnjak.

Odgovarajući na pitanje Marka Čadeža o izazovima koji dolaze iz Azije, Brodnjak kaže da kao veći izazov u narednom periodu vidi Indiju, nego Kinu.

„Indijci dolaze. Mladi, obrazovani, preduzimljivi, svi govore engleski. Država velika i bogata sirovinama, razvija se sve brže. Indija će predstavljati izazov u budućnosti, veći od Kine“, rekao je Brodnjak i poručio svima u regionu da je važno da se ekonomski povežu, da prestanu pričati o granicama, već da stvaraju privredni rast i regionalne šampione.