Intesa Sanpaolo unapređuje finansijsko obrazovanje u zemljama banaka članica

Banca Intesa podržala je S.A.V.E. ambassadors, internacionalni program namenjen učenicima srednjih škola, uzrasta od 16 do 18 godina, koji se u organizaciji FLITIN – Međunarodne mreže za finansijsku pismenost Intesa Sanpaolo grupe sprovodi u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Egiptu, Mađarskoj, Moldaviji, Rumuniji i Srbiji. U pitanju je prvi projekat Intesa Sanpaolo grupe koji se zajednički realizuje u zemljama banaka članica koje su zainteresovane da srednjoškolce aktivno uključe u razvoj pristupa koji će doprineti ostvarenju ciljeva ekonomske i ekološke održivosti.

Ova inicijativa zasnovana je na sadržaju virtuelnog obilaska Muzeja štednje u Torinu S.A.V.E. (www.savetour.it) i ima za cilj da mladima približi teme održivosti, cirkularne ekonomije, društvene inkluzije i značaja finansijskog obrazovanja. Takmičenje u kom je na lokalnom nivou učestvovalo preko 120 srednjoškolaca, Banca Intesa sprovela je u saradnji sa organizacijom Junior Achivement Serbia.

Nakon uvodnog predavanja koje su održali FLITIN predavači, učesnici su imali zadatak da istraže ekološke i društvene probleme u svojim gradovima, kao i da daju predloge za njihovo rešavanje. Kroz saradnju sa lokalnom samoupravom, udruženjima i preduzećima koja posluju u zajednici, kao i, kada je to bilo moguće, diskusije sa građanima, došli su do rezultata koje su uz predloge za prevazilaženje barem jednog od identifikovanih problema u okviru svog projektnog rada predstavili lokalnom žiriju koji su činili direktori nekoliko organizacionih delova, kao i član Izvršnog odbora i direktor za upravljanje rizicima Banca Intesa, Đorđe Stojanovski.

Nakon pažljivog razmatranja projekata čak 19 prijavljenih timova iz ukupno 11 škola i 10 gradova, prvo mesto zauzele su učenice iz Medicinske škole Čačak sa idejom „SPF TrafficLights“ i time izborile priliku da je, uz predstavnike timova preostalih sedam zemalja, prezentuju i na finalnom, onlajn događaju održanom 31.1.2023. u 15č.

Tom prilikom, odlukom međunarodnog žirija na čijem je čelu bio Đan Marija Gros Pjetro, predsednik Upravnog odbora Intesa Sanpaolo, a članovi Marko Elio Rotini, direktor Divizije međunarodnih banaka članica Intesa Sanpaolo Grupe, Luisa Fereira, direktorka socijalnog programa EIB instituta i Đovana Paladino, direktorka i kuratorka Muzeja štednje u Torinu https://www.museodelrisparmio.it/home-en/, proglašena su tri najbolja projekta.

Prvoplasirani tim nagrađen je poklonom u vidu 30 stabala od kojih će biti zasađena šuma u zemlji u razvoju, koja će moći da se geolocira i čiji će napredak moći da se prati pomoću posebne aplikacije. Nagrada za drugoplasirani i trećeplasirani tim je usvajanje 20 polarnih medveda i 10 ugroženih morskih kornjača u saradnji sa Svetskom fondacijom za prirodu WWF.

 „Pokretanje ovog konkursa zasnovano je na ideji o podizanju svesti o pitanjima od velikog značaja za budućnost novih generacija iz osam država koje se kulturno i ekonomski razlikuju. Inicijativa koju promoviše FLITIN ima za cilj da pomogne tinejdžerima da razumeju složenost izbora koje donose u pogledu ekološke održivosti, njihovih ekonomskih implikacija, kao i prilika za inkluziju i smanjenje nejednakosti izazavanih problemima te vrste,“ rekla je Đovana Paladino, direktorka i kuratorka Muzeja štednje.