Budva, 9. jul 2024. – U okviru Sezonske škole digitalne transformacije koju organizuje Regionalna škola za javnu upravu (ReSPA), u Budvi su dodeljene nagrade pobednicima Regionalnog izazova otvorenih podataka, u kome su učestvovali takmičari iz Srbije, Crne Gore, Severne Makedonije, Albanije i Bosne i Hercegovine. Sa ukupno 19.000 dolara nagrađeno je pet timova u četiri takmičarske kategorije: Mobilnost i transportni podaci, Mobilnost radne snage, Turistički atlas i Demografski trendovi, saopštili su organizatori takmičenja.

Pobednici su: Block Build Bor iz Srbije (prvo mesto, 9.000 dolara), Montex Elektronika iz Crne Gore (drugo mesto, 5.000 dolara), Jordan Simonov iz Severne Makedonije (treće mesto, 3.000 dolara), kao i Enriko Kapiti iz Albanije i Citrus Codes iz Crne Gore u kategoriji „ideja“, koji su nagrađeni jednakom novčanom nagradom od po 1.000 dolara.

Nagrade je, u ime Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), uručila Sanja Arizanović, projektna menadžerka u timu za digitalne inovacije.

„Želeli smo da animiramo korisnike otvorenih podataka i javnu upravu u regionu, kako bismo ukazali na upotrebnu vrednost otvorenih podataka i mogućnosti koje nastaju kada su kvalitetni podaci dostupni. Zadovoljni smo pobedničkim rešenjima, i nadamo se da će ubuduće biti dostupno još više kvalitetnih otvorenih podataka, kako bi građanima celog regiona bila dostupna korisna inovativna rešenja poput ovih“, izjavila je Arizanović.

Propozicijama je bilo predviđeno da takmičari predlože inovatine ideje i da upravo oni budu ti koji će ih razvijati, čime su se kandidovali za veću nagradu. Takođe, postojala je i mogućnost da se takmiče isključivo sa idejom, ukoliko se radi o timovima ili pojedincima koji nemaju resurse da je razviju do nivoa rešenja, a znaju na koji način bi otvoreni podaci mogli da budu iskorišćeni za dobrobit zajednice. Od pet pobedničkih ideja, tri tima će svoje ideje zasnovane na otvorenim podacima pretočiti u rešenja korisna za građane i građanke. To su Block Build Bor, Montex Elektronika i Jordan Simonov.

Projekat “Block Build Bor” planira razvoj AI-bota koji će turistima pružati personalizovane informacije i pomoć putem platformi kao što su WhatsApp, Viber, Telegram i Facebook Messenger.

„Naš AI-bot će koristiti otvorene podatke kako bi korisnivima u realnom vremenu pružao informacije o lokalnim atrakcijama, smeštaju i događajima. Na ovaj način ćemo poboljšati transparentnost i dostupnost informacija, omogućavajući turistima donošenje informisanih odluka, nudeći personalizovane preporuke i podstičući angažovanje lokalne zajednice kroz deljenje sadržaja“, objašnjava Miodrag Strak, iz tima Block Build Bor.

Montex Elektronika će kreirati platformu za planiranje putovanja „Turistički atlas Crne Gore“, koja će pružati podatke digitalnim nomadima, čime se podstiče digitalna transformacija i ekonomski razvoj Crne Gore. ’Turistički atlas Crne Gore’ će pružati detaljne informacije o kulturnim znamenitostima, prirodnim atrakcijama, prevozu, događajima, kao i opšte informacije o javnim uslugama, zaposlenju, lokalnim resursima i pravnim pitanjima, čime će olakšati boravak i rad turistima i digitalnim nomadima. Takođe, ova platforma će podržati program privlačenja digitalnih nomada do 2025. godine, koji koordinira Ministarstvo javne uprave Crne Gore.

„Naš cilj je da motivišemo kolege iz javnog sektora da kroz našu platformu i primere dobre svetske prakse obezbede pristup otvorenim podacima koji su nam potrebni, da bismo na najbolji način promovisali našu državu“, kaže Vladimir Jokić, projektni menadžer iz tima Montex Elektronika.

Projekat koji su osmislili Jordan Simonov i Bojan Šimbov bavi se migracionim izazovima na Zapadnom Balkanu, sa ciljem da pruži platformu koja će automatski analizirati i prikazivati migracione podatke za zemlje u regionu, sa najvećim fokusom na Severnu Makedoniju.

„Ovo je odgovor na rastući trend međunarodnih migracija i izazove poput ’odliva mozgova’ i strukturnih problema koji koče razvoj regiona. Ovo rešenje će omogućiti donošenje odluka zasnovanih na podacima, i doneti korist za sve društvene aktere“, uveren je Bojan Šimbov.

U kategoriji nagrađenih ideja, Enriko Kapiti i Franc Ruša iz Albanije su predložili rešenje za smanjenje saobraćajne buke u Skadru na severu Albanije. Njihova ideja je da se koriste senzori koji detektuju nivo buke i ekrani koji u realnom vremenu upozoravaju građane i vozače kada buka premaši dozvoljene granice. Tim Citrus Codes iz Crne Gore predložio je korišćenje otvorenih podataka o stopama nezaposlenosti, profilima onih koji traže posao i prosečnim platama, kao vid pomoći novim investitorima da pronađu najbolje lokacije za pokretanje kompanije.

Regionalni izazov otvorenih podataka je zajednička aktivnost ReSPA i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji (UNDP), u kojoj su učestvovale zemlje članice ReSPA – Srbija, Crna Gora, Severna Makedonije, Albanija i Bosna i Hercegovina. Cilj ovog takmičenja je da promoviše inovativnu upotrebu otvorenih podataka radi unapređenja transparentnosti, odgovornosti, inkluzivnosti i efikasnosti u dizajnu i pružanju usluga, navodi se u saopštenju za medije.