„Internacionalna konferencija na temu tolerancije i međunarodnog dijaloga” biće održana u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, u Abu Dabiju, u februaru 2024. godine, uz podršku Srpskog kulturnog centra “Taraba”, saopštili su organizatori.  Ova internacionalna konferencija održava se pod pokroviteljstvom Nj.E. Šeika Najhana bin Mubaraka Al Nahjana, Ministra tolerancije i koegzistencije (suživota) u pionirskoj inicijativi za Srednji Istok. Srpski kulturni centar u UAE – Taraba, prva je kulturna institucija koja je potpisala memorandum o razumevanju i saradnji i time postala ambasador ove izuzetno važne konferencije.
Njegova ekselencija Šeik Najhan, ministar Toleranacije i suživota istakao je da je svetu danas potreban otvoren dijalog koji predstavlja pobedu čoveka u vremenu u kojem živi i ističe značaj tolerancije i suživota čije vrednosti moraju biti prisutne u otvorenom dijalogu. Cilj konferencije je proučavanje i promovisanje razumevanja i saradnje između različitih nacionalnosti putem naučnog i istraživačkog pristupa.

Konferencija će okupiti stručnjake, akademike i entuzijaste iz različitih polja u cilju diskusije naučnih pitanja u vezi sa istraživanjima, istovremeno promovišući vrednosti tolerancije i suživota. Konferencija će, takođe, obuhvatiti širok spektar naučnih tema, uključujući i razmenu iskustava, lekcija naučenih tokom istorije, ulogu kulture i transformacije kulture u poboljšanju suživota, multikulturalizam u savremenim društvima, važnost razumevanja i poštovanja kulturoloških razlika, investiranja u razvoj zajednica, i isticanje važnosti dijaloga između nacija da bi se poboljšala tolerancija i međusobno razumevanje. SKC Taraba će takođe izlagati na ovoj konferenciji i predstaviti deo srpske kulture i tradicije, kao i međunarodnu saradnju u ovoj oblasti.

SKC Taraba poziva sve studente  i akademike i doktore nauka da podnesu svoje radove koji mogu biti objavljeni na konferenciji, a koji mogu da doprinesu potpunijem predstavljanju Srbije. Više informacija o konferenciji na https://www.idctconference.org/# , za pitanja o uslovima učešća: info@emiratesscholar.com.

Dr Firas Habal, predsednik Emiratskog Istraživačkog Centra Naučnika, istakao je važnost istraživanja u poljima tolerancije i suživota među nacijama, što je zasnovano na empirijskim dokazima i naučnom istraživanju i predlaže uvođenje akademskih programa koji će oblikovati budućnost zajedničkih civilizacija.
Očekuje se da će konferenciji prisustvovati oko 5.000 učesnika, uz oko 50 govornika iz vladinih institucija, akademske zajednice i međunarodnih organizacija. Fokus će biti na temama iz oblasti interkulturalnih projekata i tolerancije. Pod temom „Povezivanje kultura i negovanje različitosti” biće prezentovano više od 200 naučnih radova i sesija dijaloga. Deo konferencije će, takođe, biti i izložba izlagača iz oko 35 zemalja, koja će predstaviti programe najboljih primera iz prakse u poljima kulturološke i socijalne održivosti.

Šeik Najhan bin Mubarak Al Nahjan

Šeik Najhan bin Mubarak Al Nahjan

Osim toga, biće prezentovan i prvi recenzirani časopis tolerancije i međunarodnog dijaloga. Časopis će ponuditi novi pogled na evoluciju međunarodnog dijaloga i najnovije studije i istraživanja na polju tolerancije i međunarodnog dijaloga.
Dr Favaz Habal, generalni direktor Emiratskog Istraživačkog Centra Naučnika i Naučni predsednik konferencije, dodao je da Međunarodni časopis tolerancije i međunarodnog dijaloga predstavlja revolucionarni korak u spajanju tehnologije i ljudskih vrednosti kako bi se otelotvorio bezgranični potencijal ljudskih inovacija kao sile za pozitivne promene u razvoju zajednice i budućnosti.

Aleksandra Branković

Aleksandra Branković

Aleksandra Branković, osnivač SKC Taraba je student doktorskih studija sa temom ,,Tolerancija kao način života u multi kulturnom i multietničkom okruženju”. Svojim akademskim saznanjima i istraživačkim radom, Aleksandra će doprineti promociji Republike Srbije kao tolerante i otvorene zemlje za saradnju na različitim poljima.
Na ovoj konferenciji je moguće objaviti naučne radove. SKC Taraba poziva sve studente  i akademike i doktore nauka da podnesu svoje radove koji mogu biti objavljeni na konferenciji, a koji mogu da doprinesu potpunijem predstavljanju Srbije. Više informacija o konferenciji na https://www.idctconference.org/# a sva pitanja vezana za uslove publikacije i naučne radove možete uputiti na info@emiratesscholar.com.