Zajednička fotografija svih učesnika na svečanosti priređenoj 16. decembra u Palati Srbija

Zajednička fotografija svih učesnika na svečanosti priređenoj 16. decembra u Palati Srbija

U Palati Srbija u Beogradu 16. decembra održana je svečanost na kojoj je kompanija NIS predstavila rezultate dugogodišnjeg ulaganja u mlade talente, obrazovanje i nauku u Srbiji i na kojoj je obeležen vredan jubilej – desetogodišnjica NIS-ovog programa „Energija znanja“. NIS je putem ovog, kao i kroz druge društveno odgovorne programe, pokrovitelјstva i donacije, u oblast obrazovanja i nauke od 2009. godine do danas uložio oko 6,3 miliona evra.

Svečanom događaju prisustvovali su predstavnici Vlade Republike Srbije, obrazovnih i naučnih institucija sa kojima NIS sarađuje u okviru programa „Energija znanja“, menadžment i stipendisti kompanije, kao i drugi gosti.

U podršku mladim talentima, obrazovanje i nauku NIS uložio više od 6 miliona evra.

Kompanija NIS je 2012. godine pokrenula program „Energija znanja“, kako bi doprinela unapređenju obrazovnog sistema u Srbiji i približila se akademskoj zajednici i mladima. Kroz ovaj program NIS ostvaruje saradnju sa obrazovnim i naučnim institucijama u zemlјi i inostranstvu, pobolјšava uslove za realizaciju nastave i naučnih aktivnosti u školama i na fakultetima u Srbiji, podržava razvoj prirodnih nauka i stipendira najbolјe studente u skladu sa kadrovskim potrebama kompanije i tržišta u celini. NIS je prva kompanija nosilac najvišeg priznanja za doprinos obrazovanju u Srbiji, prestižne „Svetosavske nagrade“, koju dodelјuje Ministarstvo prosvete Republike Srbije.

Jelena Begović, ministarka nauke

Jelena Begović, ministarka nauke

“Kompanija NIS je prepoznala potrebe naših škola i fakulteta i ostala konzistentna u onome što radi, a to je podrška mladima, bilo da govorimo o đacima ili o studentima. Preko investiranja u sistem obrazovanja, podrške najuspešnijim učenicima i studentima i promocije nauke, program „Energija znanja“ značajno je doprineo afirmaciji obrazovanja na svim nivoima. Ovo je primer dobre prakse koji pokazuje koliko je važna kontinuirana saradnja obrazovanja i privrede. Zajednički cilј svih nas je da ulažemo u kvalitet obrazovanja i verujem da ćemo uspešnu desetogodišnju saradnju nastaviti u narednom periodu”, izjavio je Branko Ružić, ministar prosvete Republike Srbije.

Ministarka Begović: Kroz program „Energija znanja“ uložili ste veliku energiju da podržite znanje Srbije.

Dr Jelena Begović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije, navela je da današnje vreme karakteriše neverovatno brz tehnološki razvoj.

“NIS je pokazao da ima viziju da u komunikaciji sa visokim obrazovanjem i u komunikaciji sa naukom zaista doprinese razvoju naše zemlјe. Svetosavska nagrada za NIS ima i dublјe značenje, jer je propoznat značaj saradnje privrede u segmentima i u razvoju visokog obrazovanja i nauke. Iz ugla resora koji predstavlјam, jako je bitno da NIS podržava razvoj prirodnih nauka i da dodelјuje stipendije najbolјima među najbolјima, a sa druge strane da omogućava da ti lјudi jednog dana dobiju posao u našoj zemlјi, da umanjimo odlazak lјudi, a možda da im omogućimo i povratak. Kroz program „Energija znanja“ uložili ste veliku energiju da podržite znanje Srbije“, navela je Jelena Begović.

Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a

Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a

“Sa partnerima iz Vlade Srbije, obrazovnih i naučnih ustanova, nastavićemo da podržavamo razvoj ove zemlјe“, naglasio je Kiril Tjurdenjev.

Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a, istakao je značaj ulaganja kompanije u mlade.

„Iza nas je godina puna izazova. Cilј nam je bio da uredno snabdevamo tržište i doprineli smo energetskoj stabilnosti Srbije. Nastavili smo i sa modernizacijom kompanije i novim projektima. Nismo odustali ni od ulaganja u znanje – u budućnost mladih, u budućnost naše kompanije i u budućnost Srbije. Kroz program „Energija znanja“ – sarađujemo sa univerzitetima, podržavamo najbolјe studente i dočekujemo ih u našem velikom timu. Sa partnerima iz Vlade Srbije, obrazovnih i naučnih ustanova, nastavićemo da podržavamo razvoj ove zemlјe“, izjavio je Kiril Tjurdenjev.

Kroz saradnju sa domaćim i međunarodnim obrazovnim institucijama, NIS je do sada stipendirao više od 130 studenata od kojih je više od 60 već zaposleno u kompaniji.

Dušan Jakovljević, stipendista kompanije NIS

Dušan Jakovljević, stipendista kompanije NIS

“Kada je 2014. godine nas devetnaest, druga generacija stipendista programa “Energija znanja”, krenula u Rusiju na studije, nismo ni slutili koliko će sve uticati na našu dalјu karijeru. Želim da kažem jedno veliko hvala kompaniji NIS, koja nam je pružila finansijsku podršku i univerzitetima koji su nam omogućili da učimo od najvećih imena iz nauke. Vratili smo se u našu zemlјu i u našu kompaniju puni znanja, elana i sreće i želјe da budemo deo dalјeg razvoja NIS-a i naše države”, rekao je Dušan Jakovlјević, stipendista kompanije NIS.