(Foto: Wikipedia)

(Foto: Wikipedia)

Autor: Radojka Nikolić, Keln, avgusta

Glavna poslovna vest u Nemačkoj 8. avgusta 2023. godine bila je najava da je tajvanski proizvođač čipova TSMC, istovremeno i najveći proizvođač čipova (poluprovodnika) na svetu, odlučio da izgradi fabriku u Drezdenu. Izgradnja temelja planirana je za drugu polovinu 2024. godine, a početak proizvodnje planiran je za 2027. godinu. Kako je navedeno u saopštenju, biće otvoreno oko 2.000 radnih mesta. Ukupna investicija će premašiti deset milijardi evra, a od toga će nemačke državne subvencije iznositi polovinu, odnosno pet milijardi evra. Tajvanski proizvođač TSMC će fabriku graditi zajedno sa nemačkim kompanijama Bosch, Infineon Technologies AG i NKSP, koje će imati po deset odsto vlasništva, dok će 70 odsto vlasništva posedovati TSMC.

Ova vest je 8. avgusta dočekana sa velikim odobravanjem i poslovnim entuzijazmom u Nemačkoj, jer se najjača evropska ekonomija postepeno prebacuje na proizvodnju čipova u kojoj želi da dominira u Evropi, ali i globalno u svetu, pogotovo posle problema koji su nastali u snabdevanju čipovima zbog zastoja u vreme pandemije korona virusa.

Tako je nemačka grupa Infineon Technologies AG, inače najveći proizvođač čipova u  Nemačkoj, još u maju ove godine počela izgradnju fabrike čipova od pet milijardi evra u Drezdenu. Nemački Bosch i američka kompanija Globalfoundries takođe već imaju velike fabrike u Drezdenu. Nemačka savezna vlada podstiče i podržava izgradnju fabrika poluprovodnika i u to ulaže milijarde evra kroz subvencije. Tako će, na primer, kompanija Intel uložiti 30 milijardi evra u fabriku čipova na novoj lokaciji u Magdeburgu, a od toga će dobiti skoro deset milijardi od države. Takođe, kompanija Infineon računa na državno finansiranje od milijardu evra za proširenje svoje fabrike u Drezdenu.

Ništa u toj vesti iz Nemačke ne bi bilo neobično, da istoga dana, 8. avgusta u Srbiji nije sa najvišeg državnog mesta (predsednik i premijerka) najavljen početak realizacije velikog posla oko specijalne svetske izložbe Expo 2027. koji je dobila Srbija. I tu se pominju milijarde koje će država investirati, pominje se izgradnja brojnih objekata različite namene, zapošljavanje mnogo ljudi, građevinske i sveukupne operative, kao i koristi koje će doneti Expo 2027. No, i ova najveća tajvanska fabrika čipova u Nemačkoj, a i globalno, biće gotova 2027. godine.

Mogu li se uporediti koristi koje će Srbija imati od specijalne svetske izložbe Expo 2027. i koristi koje će Nemačka imati 2027. godine kao najveći proizvođač čipova na svetu?

Mogu. I kada se uporede, jasno je da će Nemačka biti na izuzetno većem dobitku nego Srbija, iako će u oba slučaja biti investirane približno slične sume, tj. milijarde evra. I posle svega, ja se ne mogu oteti utisku da nam važne države u svetu, ponekad, “uvale neku kosku” da se “o svom jadu zabavimo”, dok oni završavaju neke velike stvari za sebe, stalno jačajući svoje pozicije. A u celoj toj situaciji, mi se još i radujemo što smo dobili Expo 2027.