Inflacija je u maju 2022. godine, u odnosu na isti mesec prošle godine iznosila 10,4 odsto, saopštili su Narodna banka Srbije i Republički zavoda za statistiku Srbije. Kako se navodi, to je u najvećoj meri u skladu sa očekivanjima Narodne banke Srbije. Na mesečnom nivou, u maju su u odnosu na april, cene povećane 1,2 odsto. Najviše su povećane cene prerađene hrane, cene proizvoda i usluga u okviru bazne inflacije i cene energenata.

Na mesečni i međugodišnji rast cena, najviše su uticale povećane cene prerađene hrane. U maju ove godine, u odnosu na isti mesec prethodne, cene prerađene hrane povećane su za 13,5 odsto, navodi državna statistika.

“Ubrzanje je u najvećoj meri vođeno snažnim rastom svetskih cena primarnih poljoprivrednih proizvoda, energenata, kao i ostalih industrijskih sirovina”, saopštava NBS.

U sektoru hrana i piće cene su u jednogodišnjem periodu povećane za 16 odsto, a u okviru toga su sledeća poskupljenja: hleb i žitarice 16,8 odsto, meso 21,3 odsto, riba 17,5 odsto, mleko sir, jaja 15,4 odsto, ulja i masti 17,5 odsto, kafa, čaj, kakao 25 odsto i ostali prehrambeni proizvodi za 15,3 odsto. Održavanje i popravka stanova skuplje je za 16,6 odsto u prošlom jednogodišnjem periodu, pokazuju statistički podaci.

Sa svoje strane, Narodna banka Srbija najavljuje da u drugoj polovini godine treba da usledi pad inflacije:

“Sa početkom nove poljoprivredne sezone (pod pretpostavkom da se ne ponovi prošlogodišnja suša), inflacija bi, nakon dostizanja maksimuma u junu i julu, u ostatku ove godine trebalo da ima opadajuću putanju. U granice inflacionog cilja, koji iznosi tri plus, minus 1,5 odsto, inflacija će se najverovatnije vratiti u drugoj polovini naredne godine, a zatim nastaviti da usporava do kraja perioda projekcije”.