Trg Marije Terezije u Beču, u vašarskoj atmosferi (Foto:© Österreich Werbung/ Christian Kremser)

Trg Marije Terezije u Beču, u vašarskoj atmosferi (Foto:© Österreich Werbung/ Christian Kremser)

 

U austrijskom glavnom gradu novembar je rezervisan za otvaranje božićnih sajmova. Najlepši trgovi Beča i ove godine pretvoriće se u čarobne bazare koji će mirisom božićnih kolača, vrelog punča i pečenih badema mamiti brojne posetioce. Od ukupno 17 božićnih bazara u čitavom gradu, najomiljeniji su oni na trgu ispred gradske većnice, trgu Marije Terezije, vašar ispred dvorca Šenbrun, u centru grada pored katedrale Sv. Stefana i dr., saopštila je Kancelarija Grada Beča u Beogradu.

Vašar na trgu ispred gradske kuće već je spreman za početak a svečano otvaranje predviđeno je za 10. novembar u prisustvu gradonačelnika Mihaela Ludviga i predsednika pokrajine Južni Tirol, Arna Kompačera, odakle je ove godine stigla božićna jelka u Beču. Na trgu je već postavljeno 100 štandova sa raznovrsnom ponudom, domaćim proizvodima, idejama za poklone, suvenirima. Oko 22 odsto štandova su ugostiteljski štandovi sa slatkim i slanim poslasticama, popularnim toplim pićima, poput punča, kuvanog vina i drugih. Najmanje 75 odsto hrane i pića su organskog porekla od lokalnih proizvođača.

Veliki zabavni park sa panoramskim točkom i atrakcijom u kojoj ogromno svetleće srce lebdi iznad glava posetilaca, ove godine će se pokretati svakih 30 minuta. Dečija kućica, koja je prošle godine bila posebno dobro posećena, ove godine takođe ima svoje mesto u parku i može da primi do 90 posetilaca istovremeno.

 Na južnom delu parka ove godine je ponovo postavljen „Ledeni san“, klizalište koje ostaje otvoreno i kada se božićni sajam zatvori, do 7. januara 2024. godine. Kako je nedavno izjavio gradonačelnik Beča Mihael Ludvig (Michael Ludwig), bečki božićni sajam ima ogroman kulturni, društveni i ekonomski značaj za glavni grad Austrije: “Samo prošle godine tri miliona ljudi posetilo je sajam ispred gradske kuće“, rekao je bečki gradonačelnik.

Foto: © swm/ Johannes Wiedl

Foto: © swm/ Johannes Wiedl