Snižavanje roming cena mobilnog interneta između EU i regiona Zapadnog Balkana  pod pokroviteljstvom Evropske unije

Nakon sastanaka i konsultacija predstavnika Evropske komisije (EC), Regionalnog saveta za saradnju (RCC) i mobilnih operatora iz Evropske Unije i Zapadnog Balkana, postignuta  je saglasnost o nižem nivou cena usluga mobilnog interneta u romingu počev od 1. oktobra 2023. To znači da će građani regiona moći da koriste tarifne dodatke ili posebne tarifne pakete kroz koje će mobilni internet u romingu postati pristupačniji, sa cenama koje su značajno ispod cena u redovnim tarifnim paketima. Smanjenje cena biće uvođeno postepeno, kroz nekoliko faza zaključno sa 2028. godinom, sa ciljem kreiranja još povoljnijih tarifa, a najavljeno sniženje cena u oktobru je prva faza. Yettel Srbija jedan je od 38 mobilnih operatora koji su potpisali sporazum i aktivan je učesnik  u ovom procesu.

I pre zvaničnog uvođenja cena dogovorom, Yettel je u Srbiji 5. aprila lansirao nove roming dodatke za zemlje EU, koje su povoljnije nego smanjenja ugovorena navedenom inicijativnom, sa idejom da korisnici osete prednosti nižih cena rominga pre uskršnjih i prvomajskih praznika. Sve informacije o Yettel roming ponudi možete pronaći ovde: Roming dodaci (yettel.rs).

Inicijativa EU, RCC i mobilnih operatora omogućiće da specijalne roming tarife mobilnog interneta prilikom boravka u EU postanu tržišni standard na području Zapadnog Balkana. Na prošlogodišnjem Samitu Evropske unije i Zapadnog Balkana, održanom u decembru u Tirani, Yettel se, kao jedan od osnivača, pridružio Deklaraciji o romingu, koja ima za cilj da u okviru šire ambicije povezivanja i olakšane mobilnosti našeg regiona sa Evropskom unijom obezbedi i pristupačnije cene mobilnog interneta u romingu.

Mobilni operatori regiona Zapadnog Balkana dali su najznačajniji doprinos stvaranju jedinstvene ekonomske zone našeg regiona, time što je od 1. jula 2021. u potpunosti ukinuta naplata rominga za sve vrste saobraćaja na području šest ekonomija Zapadnog Balkana.