Autor: R. Nikolić

Rikardo Vian Markes, generalni direktor Galenike, na konferenciji za medije u Beogradu 18. aprila 2024.

Rikardo Vian Markes, generalni direktor Galenike, na konferenciji za medije u Beogradu 18. aprila 2024.

U 2023. godini farmaceutska kompanija Galenika ušla je u novi investicioni ciklus čiji je fokus na širenju kapaciteta najsavremenije proizvodnje i na zaštiti životne sredine. „Uložili smo 18,8 miliona evra u razvoj tri nove fabrike i rekonstrukciju kompletnog internog vodovoda“, saopštio je Rikardo Vian Markes, generalni direktor Galenike, na konferenciji za medije u Beogradu 18. aprila, na tradicionalnom godišnjem susretu sa novinarima.

Kako je naglasio, Galenika nastavlja strateško širenje portfolija. Na pitanje našeg portala www.magazinbiznis.rs o tome dokle se stiglo u izgradnji nove fabrike sirovina u Zemunu, generalni direktor Galenike je odgovorio da je projekat u toku i da bi trebalo da se završi krajem sledeće ili početkom 2026. godine. „To je fabrika za proizvodnju aktivnih farmaceutskih sirovina koja nam je veoma važna, jer će se u Zemunu proizvoditi samo aktivne sirovine, koje će se potom transportovati u našu fabriku u Brazilu, gde će se proizvoditi lekovi i izvoziti širom sveta. Ovo je prva vrsta takve fabrike koja se gradi u Jugoistočnoj Evropi, jer je poznato da se sirovine za lekove uglavnom proizvode u Aziji, odnosno u Indiji i Kini. Ukupna investicija u ovaj strateški projekat iznosi 35 miliona evra, a u fabrici će, u punom kapacitetu, raditi oko 100 ljudi, jer je proces proizvodnje takav da tehnologija ne zahteva veći broj radnika”, rekao je Rikardo Vian Markes, odgovarajući na naše pitanje, i potvrdio da država Srbija subvencioniše izgradnju ove fabrike sa oko 14 miliona evra.

Da podsetimo, krajem 2022. godine srpski mediji su objavili informaciju da je Galenika preko povezane kompanije Rio Pharmaceuticals u Luksemburgu (osnovana u novembru 2020. godine), dobila državne subvencije za izgradnju fabrike. Kako je tada navedeno, subvencije će biti isplaćene u tri tranše, a realizacija prve tranše je već krenula tokom 2023. godine, objasnili su predstavnici Galenike.

Kad je reč o rezultatima poslovanja u 2023. godini, prema rečima Rikarda Vian Markesa i Nenada Burazora, direktora marketinga i prodaje u kompaniji Galenika, glavni fokus je na uspostavljanju partnerstva sa globalnim brendovima i na investiranju u proizvodnju. Strateško širenje portfolija već je napravljeno kroz partnerstvo i ekskluzivni ugovor sa kompanijom Cantabria Lab. Kako je rečeno, to je jedan od vodećih španskih proizvođača dermatoloških brendova, a Galenika je preuzela generalnu distribuciju Cantabria Labs premium dermokozmetike, za tržišta Srbije, Crne Gore i Severne Makedonije.

„Galenika je prošle godine u Srbiji, lansirala 25 proizvoda, a tokom 2024. planira lansiranje čak 80 novih proizvoda. Akvizicija kompanije LifeMedic i partnerstvo sa italijanskim proizvođačem Pharmalife Reasearch, novi premium ugovor o saradnji sa Cantabria Labs iz Španije i ekspanzija sopstvenog portfolija Galenike dodatno jačaju tržišnu poziciju kompanije, a potrošačima i pacijentima nude širok spektar savremenih i efikasnih farmaceutskih proizvoda najvišeg kvaliteta“, navodi se u saopštenju kompanije i ističe izjava generalnog direktora Rikarda Vian Markesa:

„Strateški smo fokusirani na osnaživanje Galenike kroz širenje sopstvenog portfolija i uspostavljanje partnerstava sa globalnim proizvođačima. Kao i do sada, u skladu sa razvojnim planovima, nastavljamo sa investiranjem u digitalizaciju i dalji razvoj proizvodnih kapaciteta, uz širenje poslovnog prisustva na međunarodnim tržištima“.

Nenad Burazor, direktor marketinga i prodaje u kompaniji Galenika

Nenad Burazor, direktor marketinga i prodaje u kompaniji Galenika

Kako je saopšteno u susretu sa novinarima, u okviru internacionalizacije poslovanja, tokom 2023. godine lansirani su proizvodi u Sloveniji i Hrvatskoj, a otvorena su i predstavništva za tržišta Češke i Slovačke, na kojima se prvi Galenikini proizvodi očekuju ove godine. Nastavlja se i proces digitalizacije, koristi se najsavremenija SAP Analytics Cloud platforme, što znači da je digitalizovana analiza svih poslovnih procesa u kompaniji. U planu je uvođenje ISO 27001 standarda za upravljanje bezbednošću informacijama, kao i implementacija Digital Manufactoring platformi za dodatno povećanje efikasnosti i produktivnosti u proizvodnji, navodi se u saopštenju za medije.

U odgovoru na pitanje našeg portala o srazmeri u proizvodnji lekova i dijetetskih proizvoda u Galenici, s obzirom na stalno širenje asortimana dijetetskih proizvoda, Nenad Burazor je odgovorio da će Galenika ostati dominantno farmaceutska kompanija, te da je trenutna srazmera da lekovi čine 80 odsto portfolija, a 20 odsto su suplementi, dijetetski proizvodi i slično. Osim izgradnje pomenute fabrike za proizvodnju sirovina (koje će „putovati“ u Brazil za proizvodnju lekova u matičnoj fabrici), prošle godine je počela izgradnja fabrike za sekundarno pakovanje proizvoda i fabrike za dijetetske proizvode i probiotike.

Sledeće, 2025. godine, zemunska Galenika obeležava 80 godina postojanja i rada, jer je osnovana odmah po završetku Drugog svetskog rata, 1945. godine, a u svojim najboljim godinama poslovanja pokrivala je 65 odsto tržišta lekova bivše SFRJ.