Beograd, 04.12.2023. – Upravni odbor Srpske asocijacije menadžera je na 17. godišnjicu od osnivanja ovog Udruženja, pokrenuo inicijativu „Odgovornost za budućnost“ posvećenu odgovornom ponašanju prema svim učesnicima na tržištu, posebno ističući odgovornu ulogu menadžera prema budućim generacijama i životnom okruženju. Kako ističu u inicijativi, moderan način poslovanja i tehnologije doneli su izazove –  širom sveta zaposleni su nezadovoljni, nemotivisani i neangažovani, menadžeri su rastrzani,  dobavljači pod pritiscima, a potrošači često ne veruju brendovima i kompanijama koje stoje iza njih. Na sličan način, često ni lokalne zajednice i društvo ne osećaju da kompanije istinski ispunjavaju svoje obaveza prema društvu, životnoj sredini i planeti.

„Kao članovi Srpske asocijacije menadžera i odgovorni menadžeri, želimo da predvodimo organizacije koje su usmerene na ljude i koje teže da tehnologiju stave u funkciju kreiranja dobrobiti za društvo, kao i da promovišemo poslovno ponašanje kompanija i menadžera koje unapređuje, poboljšava i pozicionira sve svoje ključne stejkoholdere“, istakao je predsednik SAM-a Mihailo Janković, naglašavajući da  društveni doprinos i nove vrednosti treba posmatrati kao jednako važne kao i ostvarenje poslovnih rezultata.

SAM svojim primerom želi da promoviše širok spektar odgovornog ponašanja menadžera i kompanija i poštovanje etičkih načela. Iako ovom Inicijativom ne mogu garantovati navedena ponašanja svih učesnika u jednom društvu, mogu barem, kako kažu, da uspostave standarde kojima će stremiti svi profesionalni menadžeri.

Inicijativa „Odgovornost za budućnost“ bazira se na Etičkom kodeksu SAMa,  dobrim poslovnim običajima, zakonu i načelima odgovornog poslovanja, a to su: poštovanje dobrih poslovnih praksi, ulaganje i razvijanje zaposlenih, razvijanje dobrih odnosa sa kupcima, dobavljačima i drugim partnerima, stvaranje dugoročne vrednost vlasnicima kapitala, kao i odgovornost prema životnoj sredini i  poštovanje svih učesnika na tržištu.

Potpisivanje ove inicijative je prvi korak, a plan je da se sledeće godine proširi na celu Srbiju, kako bi u njoj učestvovao što veći broj vodećih menadžera.

POTPISNICI INICIJATIVE su članovi Upravnog odbora SAM-a,

Mihailo Janković,CEO MK GROUP, predsednik SAM-a, Jelena Bulatović, Izvršna direktorka SAM-a, Miša Lukić, CEO NewStartegy, Dragoljub Damljanović, direktor Razvojnog centra, Schneider Electric, Biljana Jovanović, vlasnica i direktorka, modna kuća “LUNA”, Bojan Leković, osnivač i CEO KupujemProdajem, Borislav Miljanović, CEO Represent Communications, Branka Pudrlja Durbaba, glavna direktorka za prodaju i zadovoljstvo korisnika A1, Dragan Filipović, CEO Generali osiguranje Srbija, Dragomir Kostić, izvršni direktor društva Atlantic Brands, Ivana Đoković, članica Izvršnog odbora AIGO, Nebojša Mandić, generalni direktor Flash Global, Nebojša Matić, vlasnik i CEO Mikroelektronika, Rade Rakočević, direktor i vlasnik Senzal Capital, Saša Popović, osnivač i direktor Vega IT, Vesna Damjanić, glavna i odgovorna urednica TV Bloomberg Adria, Vlastimir Vuković, predsednik Izvršnog odbora NLB Komercijalna banka.