Sonja Katanec, generalna direktorka Teve/Actavisa za Srbiju i Crnu Goru

Sonja Katanec, generalna direktorka Teve/Actavisa za Srbiju i Crnu Goru

Beograd, 10. oktobar 2024. – Povodom Svetskog dana mentalnog zdravlja, koji se obeležava 10. oktobra, farmaceutska kompanija Teva/Actavis želi da istakne važnost brige o mentalnom zdravlju i ulogu savremenih terapija u lečenju ozbiljnih mentalnih poremećaja. Edukacija i podela najnovijih naučnih saznanja i iskustava iz prakse takođe su u fokusu ove kompanije koja je nedavno organizovala jedan od najvećih naučnih skupova u regionu koji je okupio neke od najznačajnijih stručnjaka iz oblasti mentalnog zdravlja iz regiona i sveta.

Mentalno zdravlje ključni aspekt opšteg blagostanja. Zato je važno da naučnici, lekari, farmaceuti u saradnji sa zdravstvenim sistemima i pacijentima neprestano rade na unapređenju lečenja mentalnih bolesti. Prema procenama, gotovo trećina populacije barem će jednom u životu patiti od nekog oblika mentalnog poremećaja. Stručnjaci procenjuju da oko 15% stanovništva Srbije pati od nekog oblika mentalnog poremećaja, što naglašava potrebu za efikasnim terapijskim rešenjima.

– Ovogodišnji Svetski dan mentalnog zdravlja je prilika da reafirmišemo posvećenost zajednice unapređenju lečenja u ovoj oblasti u Srbiji. Ponosni smo na naš doprinos u oblasti mentalnog zdravlja. Naše terapije pomažu milionima pacijenata širom sveta da vode kvalitetnije živote – izjavila je Sonja Katanec, generalni direktor Teve/Actavisa za Srbiju i Crnu Goru.

Katanec je dodala da Teva aktivno sarađuje sa državnim institucijama, zdravstvenim ustanovama i stručnjacima širom Srbije kako bi osigurali da pacijenti imaju pristup najefikasnijim terapijama.

– Važno je da svi zajedno radimo na većoj informisanosti o mentalnom zdravlju i dostupnim terapijama, ali i da istovremeno radimo na smanjenju stigme povezane sa mentalnim bolestima. Teva preduzima brojne korake kako bi se uklonila stigma vezana uz mentalne bolesti na radnom mestu i omogućilo zaposlenicima da dostignu svoj radni potencijal, Uklanjanje stigmatizacije je ključan korak kako bi pacijenti na vreme potražili adekvatnu pomoć – objasnila je Sonja Katanec.

U sklopu programa kontinuirane edukacije i saradnje sa zdravstvenim radnicima, kompanija Teva je od 27. do 29. septembra 2024. godine organizovala Medical CNS TevAcademy skup u Brdu kod Kranja, Slovenija.

Ovaj značajan događaj okupio je 100 zdravstvenih profesionalaca – psihijatara i neurologa iz celog regiona – uključujući Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Makedoniju.

Pored tema kao što su migrena, demencije i psihoze, po prvi put je vođena diskusija o tardivnoj diskineziji (TD), ozbiljnom poremećaju koji značajno utiče na kvalitet života pacijenata sa mentalnim bolestima. Ovaj skup je pružio priliku za razmenu saznanja koji mogu doprineti boljim ishodima lečenja pacijenata sa tardivnom diskinezijom.

Jedan od predavača na ovom skupu bio je eminentni stručnjak iz ove oblasti, prof. dr Kristof Korel (Christoph Corell), koji je podelio svoja bogata iskustva i uvide sa učesnicima.

Tokom oktobra, Teva/Actavis će organizovati niz edukativnih webinara za zdravstvene radnike o najnovijim dostignućima u lečenju mentalnih poremećaja, navodi se u saopštenju za medije.