Predsednik i generalni direktor MOL Group, Žolt Hernadi, i predsednik i generalni direktor Turske naftne korporacije, Ahmet Turkoglu

Predsednik i generalni direktor MOL Group, Žolt Hernadi, i predsednik i generalni direktor Turske naftne korporacije, Ahmet Turkoglu

Budimpešta/Istanbul, 16. oktobar 2024. 

Kompanija MOL Group potpisala je Memorandum o razumevanju sa Turskom naftnom korporacijom (TPAO) sa ciljem uspostavljanja strateškog partnerstva u istraživanju i proizvodnji ugljovodonika. Nakon uspešne realizacije zajedničkih međunarodnih projekata, kompanije su se usaglasile da podignu svoju saradnju na novi nivo, sa potencijalnim partnerstvom u off-shore istraživanju u Turskoj i dodatnim projektima u drugim regionima, saopštila je kompanija MOL.

Memorandumom o razumevanju obe kompanije su izrazile nameru da zajednički obezbede i udruže svoje iskustvo, tehničko i komercijalno znanje, te napredne tehnike i finansijske resurse. Pored toga, Memorandum predviđa i potencijalno zajedničko učešće u istraživanju, razvoju polja i projektima proizvodnje u Kaspijskom regionu, Turskoj, Severnoj Africi i na Bliskom Istoku, kao i u Centralnoj i Istočnoj Evropi.

Memorandum o razumevanju potpisali su u Istanbulu predsednik i generalni direktor MOL Group, Žolt Hernadi, i predsednik i generalni direktor Turske naftne korporacije, Ahmet Turkoglu.

„Drago mi je što nakon decenije zajedničkog rada na međunarodnim istraživačkim i proizvodnim projektima, novo strateško partnerstvo postojeću i izvanrednu saradnju između MOL Group i Turske naftne korporacije, podiže na novi nivo. Verujem da budućnost donosi još zajedničkih uspeha. Partnerstvo u istraživanju nafte i gasa predstavlja priliku za dalje proširenje našeg međunarodnog portfolija i doprinosi energetskoj bezbednosti i konkurentnosti Centralne i Istočne Evrope. U ovim vremenima geopolitičke nesigurnosti i brzih promena, strateška partnerstva su vrednija nego ikad“ – istakao je Žolt Hernadi, predsednik i generalni direktor MOL Gruop.

MOL Group i Turska naftna korporacija već su sarađivale u projektima istraživanja i proizvodnje ugljovodonika kao partneri u zajedničkom ulaganju u Azerbejdžanu i u Rusiji.

Novo strateško partnerstvo je u skladu sa nedavno ažuriranom strategijom MOL Group, „Shape Tomorrow“. Kako bi se u narednih pet godina održali minimalni obimi dnevne proizvodnje od 90 kboepd, sektor za istraživanje i proizvodnja MOL Group namerava da ojača svoj međunarodni portfolio i uspostavi strateška partnerstva, navodi se u saopštenju za medije kompanije MOL.