Autor: Radojka Nikolić
Vest da je 5. decembra 2024. godine proizvedena poslednja mocart kuglica u fabrici Salcburška čokolada (Salzburg Chocolate) u Grodigu (Grödig), opštini u pokrajini Salcburg, objavljena i u srpskim medijima, izazvala je mnogo reakcija u javnosti, a najčešće žaljenje da mocart kugle prestaju da se proizvode. No, suština je sasvim drugačija. Mocart kugle, pod brendom Mirabell će nastaviti da se proizvode, ali ne u fabrici u Salzburgu. Jer, u ovoj priči o slatkišima imamo ekonomiju i biznis na delu: jedan stečaj, jedan brend i rentabilnost poslovanja.
Ukratko, fabrika Salcburška čokolada je bankrotirala, njen vlasnik – rumunski prehrambeni koncern KEX, u čijem sastavu je i austrijski Julius Meinl, nije uspeo da je spasi. Ali, vlasnik fabrike nije i vlasnik brenda mocat kugli – Mirabell „Real Salzburger Mozartkugel“ – ili na nemačkom: Echte Salzburger Mozartkugeln. Prava na proizvodnju tog brenda mocart kugli poseduje američka kompanija Mondelez i ona će nastaviti da ih proizvodi u svojim fabrikama koje ima u Češkoj i Poljskoj. U kojoj će se tačno proizvoditi, nije zvanično saopšteno do 16. decembra, ali se pretpostavlja da će to biti Poljska, jer u toj zemlji Mondelez posluje već tri decenije, poseduje više fabrika i zapošljava oko 5.600 ljudi.
U saopštenju koje je kompanija Mondelez objavila posle 7. decembra, povodom dalje proizvodnje mocart kugli brenda Mirabell, navodi se: „Nakon što smo pažljivo ispitali naše proizvodne mogućnosti, pronašli smo rešenje u našoj evropskoj mreži koja će obezbediti buduću proizvodnju“. Dakle, proizvodnja mocart kugli istog brenda, istog kvaliteta i istih pakovanja će se nastaviti, kao da stečaja fabrike nije ni bilo.
Ali, šta se dogodilo sa fabrikom Salcburška Čokolada u Grodigu? Zašto ni stečaj nije mogao da je spasi i šta će dalje biti sa tim prostorom?
Prvo što se ističe u vezi sa fabrikom Salzburg Chocolate je njena duga istorija. Obično se navodi da postoji gotovo 130 godina, jer je prva radionica slatkiša osnovana još 1897. godine pod imenom Rajsigl-Süßwarenfabrik u Salzburgu. U novoizgrađene fabričke prostorije u Grodigu, ta fabrika se preselila 1956. godine, kada je to bila periferija Salcburga, pa je tada veliki prostor koji hale zauzimaju bio daleko van grada. Sada je to gotovo centralni deo Grodiga, a prostore se na nekoliko hektara.
Fabrika Salzburg Chocolate je nekoliko puta menjala vlasništvo, zavisno od toga kako su vlasnici prodavali deonice. No, većina deonica je bila u vlasništvu Philipp Harmer Beteiligungs-GmbH, sve dok u decembru 2021. za kupovinu ove fabrike u stečaju, ponudu nije dala rumunska kompanija KEX. Već u februaru 2022. godine rumunska kompanija je ovu salcburšku fabriku preuzela, uz obavezu da će isplatiti poverioce i zaostala dugovanja, te da će unaprediti i povećati proizvodnju. (O tome smo već pisali na našem portalu: https://magazinbiznis.rs/salzburg-schokolade-grudig/).
Priznata su dugovanja od 14,2 miliona evra, iako su 302 poverioca prijavila potraživanja u iznosu od 19,4 miliona evra. Na sudu su osporena potraživanja od 5,2 miliona evra, pa je novi vlasnik prihvatio da isplati utvrđena dugovanja i to odmah 20 odsto potraživanja, što je i urađeno. Ostalo je u ratama povremeno isplaćivano, a sav dug će biti izmiren narednih dana, od prodaje mašina koje su već našle kupce širom Austrije, Evrope, ali i na drugim kontinetima. Dakle, poverioci i dugovi su namireni, onako kako je traženo stečajem.
Međutim, kako se dogodilo da se proizvodnja ne oporavi? Odgovor je u krizi u koju je zapala fabrika Salzburg Chocolate, koja je nastala kao posledice pandemije virusa covid 19. Jer, do početka 2020. godine u fabrici je radilo oko 140 radnika i proizvodili su oko 12.000 tona slatkiša godišnje za Mondelez. Ove godine su proizveli samo jednu tona slatkiša, a broj zaposlenih je u roku od tri godine pao na 40. Inače, fabrika Salzburg Chocolate, osim mocart kugli za Mondelez, proizvodila je i čokoladice Bobi, talire „Marija Terezija“ i Salcburške konditorske proizvode (Bobby Schokoriegel, Maria Theresia –Taler, Salzburg Confisérie), ali je i snabdevala velike potrošače – pekare i poslastičarnice – poluproizvodima kao što su nugat, marcipan, vafli i glazure. Svoje proizvode je plasirala i preko velikih specijalizovanih prodavnica slatkiša u Beču i Salcburgu.
Upravo je zatvaranje svih tih kanala za plasiranje proizvoda, najavilo bankrot. Tokom 2020. godine kompaniju je teško pogodilo zatvaranje i zabrana kretanja ljudi. Zbog ogromnog pada broja turista i izostanka događaja kao što su rođendani i svadbe, potražnja za poslasticama Salzburg Chocolate je opala, što je dovelo do značajnog pada prodaje.
No, novi problemi su nastali i posle korona perioda, jer su značajno povećani troškovi za sirovine, za energente, za plate, zatim troškovi ambalažnog materijala i logistike, tj. prevoza. Sve su to bili dodatni razlozi za bankrot. Kada su se tekući gubici popeli na nekoliko miliona evra, najavljeni su uslovi za bankrot i stečaj u decembru 2021. godine. Tada se javio rumunski konditorski koncern KEX i u februaru 2022. godine preuzeo upravljanje fabrikom.
Krenulo se ambiciozno, ali se nije daleko stiglo ni u 2023. Visoki troškovi proizvodnje i održavanje ogromnog fabričkog prostora, uz visoke cene sirovina i smanjen udeo na tržištu, nisu mogli da fabriku izvuku iz dubokog poslovnog minusa. Nerentabilno poslovanje je nastavljeno i tokom ove godine, da bi rumunski vlasnik već u junu ove godine, najavio da će zaustaviti proizvodnju slatkiša u ovoj fabrici početkom decembra 2024. To je, istovremeno, bila važna informacija i za vlasnika brenda mocart kugli Mirabell, za američki Mondelez, kako bi se na vreme organizovala proizvodnja na drugom mestu, ali i za četrdesetak radnika od kojih su mnogi očajni, jer imaju po tridesetak i više godina radnog staža, a za novi posao moraju sami da se pobrinu. Vlasnik fabrike nema obavezu prema njima. Nije obavezan da im traži posao, kao ni opština Grodig. Zato je početkom decembra lokalni sindikat održao i mali protest radnika, više kao okupljanje od koga radnici neće imati koristi. Ostao je samo težak sentimentalni rastanak od fabrike u kojoj su radili više godina i strah od neizvesnosti kako će i na kom novom radnom mestu dovršiti svoj radni staž do penzije.
Šta će vlasnik fabrike, rumunska kompanija KEX uraditi sa fabričkim prostorom? Mašine su uglavnom prodate, mnoge hale su ispražnjene, a prostor koji zauzima fabrika je veliki i na dobroj je lokaciji, skoro u centru Grodiga. Još kada je kompanija KEX kupovala ovu fabriku iz stečaja, pre tri godine, bilo je spekulacija u lokalnim medijima da se takav prostor kupuje upravo zbog zemljišta koji zauzimaju hale i administrativna zgrada, jer je mesto idealno za stanogradnju. Po poznatom modelu – porušiš poslovne i podigneš stambene zgrade, a cena kvadrata i u Salcburgu prošlih godina značajno raste.
Čak je u jednom trenutku, pre tri godine, bilo nezvaničnih informacija u lokalnim medijima, da će „opštinske vlasti razmisliti oko namene prostora u budućnosti“. Međutim, kako je izjavio pre desetak dana sadašnji gradonačelnik opštine Grodig, neposredno po zaustavljanju proizvodnje u fabrici – neće biti prenamene prostornog plana. Fabrika će ostati poslovni prostor, na šta su rumunski vlasnici odgovorili da će ga preurediti kao biznis zonu i pripremiti za izdavanje.
Dakle, posle stečaja fabrike Salzburg Chocolate poznata su tri važna detalja: isplaćeni su poverioci, mocart kugle Mirabell će Mondelez nastaviti da proizvodi u drugoj evropskoj državi, a rumunski vlasnik će izdavati prostor u novoj biznis zoni do daljeg, dok opština ne odluči drugačije ili dok ne donese drugačiji prostorni plan.
Ostaje nam još samo odgovor na “zabrinutost srpske javnosti” oko kultnog slatkiša mocart kuglice i prestanka proizvodnje u Grodigu, u pokrajini Salcburg. I odmah da se zna: nema razloga za brigu, jer je ta fabrika imala prilično malu proizvodnju mocart kugli. Uz to, ona i nije bila jedini proizvođač tog slatkiša.
Istorijat kaže da je mocart kugle kreirao 1890. godine salcburški poslastičar Paul Furst i nazvao ih po kompozitoru Volfgangu Amadeusu Mocartu, koji je umro skoro 100 godina ranije. Paul Furst je kugle najpre nazvao Mocart-Bonbon. I danas konditorska firma Furst ručno proizvodi i prodaje originalni Mozartkugeln, u plavo-srebrnoj aluminijumskoj foliji i to samo u Furstovim prodavnicama i putem interneta.
Međutim, majstor poslastičar Paul Furst, koji je došao u Salcburg 1884. godine, nije zaštitio ime slatkiša Mozartkugeln, pa su se javile brojne imitacije tog slatkiša, ali koje se proizvode industrijski. Jedina satisfakcija za Paula Fursta došla je 1905. godine kada je predstavio svoj Mocartkugel na izložbi u Parizu i za to dobio zlatnu medalju.
Originalni Mozartkugeln i danas se u Konditorei Furst pravi prema originalnom receptu, a prema informacijama iz same poslastičare, godišnje se ručno izradi oko 2,75 miliona komada Mozartkugeln-a.
Ali, daleko najveći svetski proizvođač mocart kugli je nemačka kompanija Reber, odnosno Paul Reber GmbH & Co iz Bad Rajhenhala (Reichenhalla) u Bavarskoj. Kompanija Reber proizvodi više od 180 miliona mocart kugli godišnje, što je oko 500.000 dnevno. Ta kompanija u proizvodnji mocart kugli već nekoliko godina ima tržišni udeo od oko 90% u Nemačkoj. Svi drugi proizvođači su manji, a slobodna enciklopedija Vikipedija navodi čak devet brendova mocart kugli koje se danas proizvode, pre svega u Austriji i Nemačkoj.
Na kraju, tolike imitacije mocart kugli su dovele do pravnog spora koji su pokrenuli potomci Paula Fursta, glavnog kreatora prvog slatkiša tog tipa. Godine 1996. pokrenut je spor oko autorskih prava između Fursta i podružnice švajcarske kompanije Nestle – koja je želela da na tržište lansira svoj brend “Original Austria Mozartkugel”. U spor je tokom vremena bilo uključeno i sudstvo Evropske unije.
Prema sudskoj presudi iz decembra 2017. godine, samo proizvodi Furst poslastičarnice mogu se zvati Original Salcburger Mozartkugel i samo poslastičarnica Furst sme da umota mocart kuglice u srebrno-plavu aluminijumsku foliju sa žigom. Zato su i najskuplje. A i ručno su pravljene: prvo se formira loptica od marcipana od zelenih pistaća, pa se okruži, obloži nugatom. Loptica se zatim stavlja na drveni štap i umoči se u premaz od tamne čokolade. Štap se postavlja vertikalno – sa loptom nagore – na platforme da se masa ohladi i stvrdne.
Na kraju se izvadi štap, a taj prazan prostor se napuni čokoladnim premazom i uvije u srebrno-plavu aluminijumsku foliju. Furst Original Salcburger Mozartkugel! Prijatno!