Salzburg, decembra 2022.

Tiho i bez medijske halabuke, početkom decembra prošle godine (pre mesec i po dana), doneta je odluka o otpuštanju 25 zaposlenih u firmi Salcburška čokolada (Salzburg Schokolade), koja u Grodigu – opštini u okrugu Salcburg – proizvodi čuvene mocart kugle i ostale poslastice pod brendom Mirabell. Boravila sam tada u Salcburgu i otpuštanje je bila samo vest za lokalne medije, ali je vrlo transparentno komunicirana. Uključio se i predsednik opštine i naveo zahteve kompanije koji su mu predočeni. Glavna poruka je bila da ljubitelji i kupci mocart kugli neće osetiti nikakve promene, a proizvodnja će se nastaviti. Tako je i bilo. Mocart kugli je bilo svuda, kao i sada…

Ali, dok ljubitelji kupuju tu čuvenu čokoladnu kuglicu sa marcipanom i kremom u sredini, malo ko od njih zna za „biznis hroniku“ firme Salzburg Schokolade koja je pre godinu dana proglasila stečaj. Još manje se zna, u široj javnosti (austrijskoj i evropskoj), za smanjenje broja zaposlenih i za namere novog vlasnika da postojeći veliki prostor na kojem se nalaze pogoni, iskoristi kao građevinsko zemljište za, na primer, stanogradnju!

Zvuči poznato, ali idemo redom.

Firma Salcburška čokolada koja posluje u opštini Grodig, na desetak kilometara od centra Salzburga, proglasila je stečaj pre nešto više od godinu dana, krajem novembra 2021. godine. Razlog je bilo smanjeno poslovanje i mala prodaja proizvoda zbog pandemije covid-19. Dug ove firme dostigao je 19,4 miliona evra, a 302 poverioca su prijavila potraživanja. Fabrika se, inače, vodi da je osnovana 1897. godine, a da je 1920. godine pokrenula ručnu proizvodnju mocart kugli, na osnovu originalnog recepta. Zbog potreba tržišta, ručni proces pravljenja kugli zamenjen je 1960. godine industrijskom metodom.

Fabrika Salzburg Schokolade u Grodigu, region Salzburg (Foto: WikiSalzburg)

Fabrika Salzburg Schokolade u Grodigu, region Salzburg (Foto: WikiSalzburg)

Brend mocart kugli je decenijama rastao, firma je uspešno poslovala, ali vratimo se na proglašenje bankrota krajem novembra 2021. godine. Od onih 19,4 miliona evra potraživanja, sud je priznao 14,2 miliona evra. Za kupovinu fabrike Salzburg Schokolade u stečaju, bila je zainteresovana takođe čuvena firma Julius Meinl, koja je preko svoje konditorske grupe KEX holding, sa sedištem u Rumuniji, preuzela kompaniju. Poveriocima je isplatila, kako su tada naveli austrijski mediji (ORF), neobično visoku kvotu – 100 odsto potraživanja. Inače, firma Salcburška šokolada nije poznata samo po proizvodnji mocart kugli, već i po “talirima Marije Terezije”, kao i po proizvodu Mirabell “Real Salzburg Mozartkugel” koji se radi ekskluzivno za američku grupu Mondelez.

Fabrika Salzburg Schokolade u Grodigu prostire se na više hektara - idealno za stambenu izgradnju, na samo desetak kilometara od centra Salcburga (Foto: WikiSalzburg)

Fabrika Salzburg Schokolade u Grodigu prostire se na više hektara – idealno za stambenu izgradnju, na samo desetak kilometara od centra Salcburga (Foto: WikiSalzburg)

Dakle, novi vlasnik je dugove vratio, a proizvodnja je nastavljena sve do novembra 2022. godine. U vreme preuzimanja, u kompaniji je radilo 140 zaposlenih, te je menadžment odmah najavio svoje planove racionalizacije po kojima bi kompanija trebalo da ima oko 95 zaposlenih.

I tako se, godinu dana nakon stečaja, novi vlasnik oglasio informacijom da će otpustiti 25 zaposlenih, što je, otprilike, svaki peti od 120 zaposlenih, jer je u međuvremenu fabriku napustilo 20 zaposlenih. Menadžment je kao uzrok otpuštanja naveo: nagli rast troškova sirovina, ambalažnog materijala, transporta i, pre svega, energije. Zbog toga se deo proizvodnje gasi, ali će se nastaviti proizvodnja svih brendova. No, iza tih, kako je navedeno, „otpuštanja iz ekonomskih razloga“, mnogo više je govorila informacija predsednika opštine Grudig, Herberta Šobera, koji je za austrijske medije najavio da su “dobili upit od menadžmenta o tome da li je moguća preraspodela postojeće površine u stambeni prostor, jer bi se poslovanje moglo modernizovati i obnoviti na daleko manjem prostoru od onoga kojim fabrika raspolaže”. Ukratko, početkom prošlog decembra, nikakve pobune nije bilo, radnici su otpušteni, verovatno sa pripadajućim otpremninama, ali se time više niko u medijima nije bavio.

Ali, kada se pogleda ceo kompleks koji zauzima fabrika, jasno je da je, kada je građena pre gotovo jednog veka, podignuta na kraju grada, na velikoj površini jer je, očigledno, tada to bio prazan prostor – polja i livade. Tada je podignuto mnogo zgrada – za administrativne i proizvodne poslove, jer je za to bilo i prostora i sredstava, takođe se vidi iz fotografija koje se mogu naći i na sajtu fabrike, kao i opštine Grudig. No, kako se naselje gradilo i razvijalo, sada, jedan vek kasnije grad se proširio, pa je ovaj prostor postao idealan za, pogađate – stambenu izgradnju! Kako to poznato zvuči! Pogotovo nama u Srbiji, ali, očigledno i drugima, na primer, novim vlasnicima Salzburg Schokolade u Grodigu. Da li su oni to imali u vidu pre godinu dana kada je Julius Meinl kupio ovu fabriku u stečaju? Pa, naravno, da jesu!

Brend mocart kugli i Mirabell je jak brend, ali jači od toga su savremeni trendovi izgradnje koji donose ogroman novac. Inače, ne bi tek tako, lako i brzo, isplatili one poverioce 100 odsto. Isplatili su im 14,2 miliona evra, ali će to nekoliko puta multiplikovati kroz građevinsko zemljište i stambeno-poslovne objekte koji će tu nići. Moraće, doduše, novi vlasnici Salzburg Schokolade malo da sačekaju da opština i zvanično donese odluku o tome, ali biće tu prihoda i za opštinu. Na opšte zadovoljstvo, biće novih prihoda od novih poreza i naknada za izgradnju, pa i kasnije. A, takođe na opšte zavodoljstvo, mocart kugle će se i dalje proizvoditi i konzumirati širom sveta.

Eh, kad bi Mocart znao koliko je duhovnog bogatstva doneo svetu svojom muzikom, a naročito koliko je materijalnog bogatstva mnogima doneo! Sa stečajem i bez njega.

Radojka Nikolić