Er Srbija, naslednica prve nacionalne avio-kompanija Aeroput, ovog februara obeležava 95 godina od prvog leta te kompanije, obavljenog 15. februara 1928. godine između Beograda i Zagreba. Dvokrilni avion „Potez-29“ s motorom od 450 KS i maksimalnom brzinom od 175 km/h, poleteo je tog dana u 9:00 časova ujutru sa aerodroma u Zemunu i posle dva sata leta stigao u Zagreb. U avionu nazvanom „Beograd“ pored pilota nalazilo se petoro novinara i foto-reportera koji su dokumentovali događaj.

Prvom letu Aeroputa prethodile su dve godine planiranja, priprema i prikupljanja sredstava kako bi se ta hrabra ideja uspešno realizovala. Tim povodom je Jirži Marek, generalni direktor Er Srbije podsetio da su Aeroput i Tadija Sondermajer ispisali istoriju pre 95 godina. “Nije bilo lako pokrenuti i razvijati civilnu avijaciju u trenutku kada postoji strah od aviona i brojne predrasude u vezi sa tim vidom prevoza. Njihova vizija je i danas vredna divljenja. Kao ponosna naslednica prve nacionalne avio-kompanije, trudimo se da na temelju tradicije gradimo budućnost,“ rekao je Marek.

Inače, Er Srbija je najavila da od 6. aprila uspostavlja direktne letove između Beograda i Tel Aviva. Između glavnog grada Srbije i aerodroma Ben Gurion, avioni tipa erbas A319 nacionalne avio-kompanije, saobraćaće tri puta nedeljno – utorkom, četvrtkom i nedeljom. Avio-karte imaju promotivnu cenu počev od 109 evra po smeru u ekonomskoj klasi.

Takođe, Er Srbija je najavila da od 15. aprila uspostavlja direktne letove između Beograda i Lisabona. Srpska nacionalna avio-kompanija će do glavnog grada Portugala saobraćati dva puta nedeljno, utorkom i subotom. Letovi između beogradskog i aerodroma Humberto Delgado obavljaće se avionima erbas A319 iz flote Er Srbije. Karte su već u prodaji po početnoj ceni od 85 evra, po smeru u ekonomskoj klasi.

Prema poslovnim podacima za prethodnu godinu, Er Srbija je tokom 2022. godine prevezla ukupno 2,76 miliona putnika u redovnom i čarter saobraćaju, realizovala ukupno 31.420 letova sa tri međunarodna aerodroma u Srbiji – matičnog beogradskog, kao i niškog i kraljevačkog, uvećala svoju mrežu za 15 destinacija, a flotu osnažila sa sedam novih aviona. Kompanija već sedam meseci uzastopno, od jula 2022. godine, nastavlja da beleži rekordne mesečne rezultate u broju prevezenih putnika.