„Uvek sam spremna da kroz aktivnosti i angažovanje doprinesem inicijativama za promociju rodne ravnopravnosti i ekonomsko osnaživanje žena i devojčica. Želim da pokrenem program koji će pružiti besplatne obrazovne resurse mladima u lokalnoj zajednici, kroz radionice, kurseve, mentorstva i volontiranja stručnjaka iz različitih oblasti. Svaki doprinos, ma koliko bio mali, može imati pozitivan uticaj na društvenu zajednicu“, izjavila je Ana Veljković, dobitnica VIRTUS Specijalne nagrade za doprinos promociji ženskog preduzetništva. Ona je nastavnica geografije u Gimnaziji „Bora Stanković“ i u Pravno-poslovnoj školi u Nišu, kao i edukatorka i liderka u oblasti preduzetništva, sa više od deset godina iskustva u osnaživanju žena i devojčica.

Vama je pripala VIRTUS Specijalna nagrada za doprinos promociji ženskog preduzetništva – koliko to predstavlja motivaciju za dalje aktivnosti?

Zahvalna sam Trag fondaciji koja je prepoznala i nagradila moj dugogodišnji dobrovoljni rad u oblasti razvoja učeničkog preduzetništva, a naročito na motivisanju i afirmaciji devojaka u ovoj oblasti. Ovo je zapravo moja vannastavna aktivnost u okviru koje razmenjujem najbolju energiju, znanje, ideje i trud sa mojim učenicama i učenicima koji nalaze sebe u učeničkom preduzetništvu. Nisam očekivala nagradu i zato mi je još draža. To što sam dobitnica ove nagrade, potvrda je da sam na pravom putu i da to što radim ima smisla. VIRTUS nagrada je dodatna satisfakcija, jer nagradu dodeljuje organizacija koja prati društveno odgovorne pojedince i kompanije za doprinos razvoju filantropije. Daje mi dodatni motiv, ali i odgovornost da nastavim svoj rad s istim entuzijazmom i predanošću, kako bih inspirisala i osnažila nove učenice na rad u oblasti učeničkog preduzetništva.

Već deset godina podržavate osnaživanje žena i devojčica za preduzetništvo. Da li pratite njihov rad kada postanu preduzetnice?

Jedan manji broj učenica koje su prošle kroz preduzetničku sekciju, imaju svoje marketinške agencije, a veći deo njih se nisu osmelile da pokrenu sopstveni biznis, što ne znači da u narednom periodu toga neće biti. Sa većinom sam u kontaktu i nakon završetka gimnazije. One sa podjednakim uspehom završavaju različite fakultete u zemlji i inostranstvu. Svakako je izvesno da su im znanja, veštine i iskustvo koje su stekle radeći u sekciji i svojim učeničkim kompanijama od velike koristi, a naročito onim devojkama koje studiraju ili su završile ekonomiju, organizacione nauke, marketing.

Koji je projekat je do sada dao najbolje rezultate u radu sa srednjoškolcima?

Najvažniji projekat, koji je u svojoj suštini usmeren samo na afirmaciju devojčica, bio je Girls Go Circular. Organizacija Dostignuća mladih je stajala iza ovog projekta čiji je cilj da se u predviđeni sistem obuka koje se odnose na preduzetništvo, uključi što veći broj srednjoškolki koje će se na taj način upoznati sa cirkularnom ekonomijom i dobiti mogućnost za njihovu ličnu afirmaciju. U Gimnaziji „Bora Stanković“ u Nišu, u kojoj inače radim, obuku je prošlo 280 učenica, što je bio najmasovniji odziv među svim srednjim školama Srbije koje su uzele učešće u projektu u 2023. godini. Ovaj projekat je imao veliki značaj za devojčice koje su uzele učešće, jer će svakako neke od njih prepoznati sebe u preduzetništvu i verovatno u budućnosti imati svoj mali ili veliki biznis.

Na kojim programima ste sarađivali sa organizacijama žena preduzetnica u zemljama u regionu?

Glavni kanal saradnje sa koleginicama koje se bave učeničkim preduzetništvom je organizacija Dostignuća mladih Srbije u čijim aktivnostima učestvujem već dvadeset godina. Učestvujući u njihovim aktivnostima uspostavila sam saradnju sa mnogo koleginica iz regiona, posebno iz Hrvatske, Slovenije, Severne Makedonije i Bosne i Hercegovine. Kao njihova saradnica, držala sam nastavnicima obuke iz oblasti učeničkog preduzetništva u Srbiji i zemljama regiona, pre svega, u Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji. Sarađivala sam i sa Kućom klastera iz Niša, Deli prostorom, EU infokutkom i Regionalnim centrom za obrazovanje odraslih, takođe, iz Niša, kao i WWF-Adria, MIS, Connectingom i drugim organizacijama.

Koji je Vaš sledeći projekat?

Planiram da uspostavim saradnju sa niškim klasterom žena preduzetnica, kako bismo jedne drugima dale ono najbolje što imamo kroz aktivnosti i angažovanje koje će doprinositi inicijativama za promociju rodne ravnopravnosti i ekonomske mogućnosti za žene u lokalnoj zajednici. Uz njihovu pomoć, nameravam da pokrenem program koji će pružiti besplatne obrazovne resurse mladima u lokalnoj zajednici, kroz radionice, kurseve, mentorstva i volontiranja stručnjaka iz različitih oblasti, pružanja podrške ili prostora za održavanje događaja.