Marko Čadež na svečanoj ceremoniji 1.februara u Beogradu

Marko Čadež na svečanoj ceremoniji 1.februara u Beogradu (foto: PKS)

Projekat „Regionalni čelendž fond“ treba da omogući brže povezivanje šest ekonomija Zapadnog Balkana i ukidanje barijera u regionu. Zato je neophodna saradnja kompanija i škola kroz savremeno dualno obrazovanje, ocenio je 1. februara 2022 Marko Čadež, predsednik Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma (KIF ZB6) i predsednik Privredne komore Srbije, na svečanoj ceremoniji proglašenja konzorcijuma iz Srbije, odabranih za finansiranje od strane Regionalnog čelendž fonda. Čadež je pozvao sve vlade u regionu da međusobno usklade svoje obrazovne sisteme i tako odgovore na potrebe privrede regiona za mladim obrazovanim kadrovima.

„Za svih šest ekonomija Zapadnog Balkana je važno što su izdvojena značajna sredstva kako bi kompanije i škole radile na zajedničkim programima, a deca iz Srbije i regiona, mogla da uče na najsavremenijim mašinama i softverima. To će im omogućiti da se još tokom školovanja obuče za ono što ih očekuje u radnom okruženju“, rekao je Čadež i istakao da se stvaranjem mladih obrazovanih kadrova u regionu povezuju ekonomije i ukidaju trgovinske barijere, što je posebno važno u kontekstu inicijative „Otvoreni Balkan“.

Čadež je istakao da je Regionalni čelendž fond odgovorio na potrebe i škola i privrede, što ilustruje podatak da se na prvi javni poziv Fonda prijavilo čak 205 konzorcijuma u kojima je učestvovalo više od 600 kompanija iz celog regiona i da je u 37 izabranih konzorcijuma koji će Fond podržati, uključeno 175 kompanija iz svih  sektora, od proizvodnih do uslužnih, i svih industrija, od dominantne mašinske i metalske do ugostiteljstva i IT.

Odabrano je 11 konzorcijuma koje čine obrazovne institucije i kompanije, a oni će dobiti u narednom četvorogodišnjem periodu podršku u ukupnoj vrednosti do 4,2 miliona evra za nabavku opreme i infrastrukturne radove ali i finansiranje obuka svojih kadrova.

Tomas Šib, ambasador SR Nemačke u Srbiji, rekao je da je izuzetno važno da mladi budu obrazovani tako da kasnije mogu da iskoriste to obrazovanje i nađu posao koji im odgovara. „Na Zapadnom Balkanu je nezaposlenost mladih visoka, a s druge strane, kompanije traže radnu snagu koja ima odgovarajuće kompetence. Upravo je Regionalni čelendž fond novi instrument razvojne saradnje čiji je cilj da se poboljša potencijal zapošljivosti mladih“, rekao je Šib.

Rudiger Hartman, direktor kancelarije Nemačke razvojne banke (KfW) u Srbiji istakao je važnost saradnje obrazovanja i privrede jer se na taj način obezbeđuje pouzdana perspektiva mladima, dok je Gabrijela Grujić, pomoćnik ministra za dualno i preduzetničko obrazovanje u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, istakla da će podrška KfW banke omogućiti mladima u regionu da rade na najsavremenijoj opremi i steknu nova znanja i veštine za budućnost.

Projekat Regionalni čelendž fond se realizuje u svih šest ekonomija  regiona, finansira ga Nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj, preko Nemačke razvojne banke, a glavni partner implementacije je Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana (KIFZB6).