Goran Pekez na Samitu u Bečićima

Goran Pekez na Samitu u Bečićima

JTI podržava odluku Vlade Crne Gore o zabrani skladištenja duvana u Luci Bar i uništavanje zaplenjenih količina 

 „Japan Tobacco International (JTI) pozdravlja uspešne akcije Vlada Crne Gore i Bosne i Hercegovine u borbi protiv šverca cigareta. Zaplena 1,5 milijarde cigareta u Luci Bar povratila je ogromna sredstva budžetima ove dve zemlje, a i zemljama regiona, i mi snažno podržavamo odluku o trajnom zatvaranju ove luke za skladištenje cigareta“, izjavio je Goran Pekez, direktor korporativnih poslova i komunikacija JTI za Zapadni Balkan na Samitu ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava zemalja regiona, i dodao:

„Ključni naredni korak za uspeh ove akcije je da se ova borba nastavi svakog dana, a zaplenjene cigarete unište i tako nikad ne vrate u kriminalne kanale. JTI podržava napore vlada regiona u odlučnoj borbi protiv ilegalne trgovine duvanom i duvanskim proizvodima i apeluje na sve zemlje regiona da u ovoj borbi, zajedničkim snagama i u saradnji sa industrijom, istraju za dobrobit svojih građana, poreskih prihoda i stabilnosti tržišta cigareta”, zaključio je Pekez. 

Zatvaranje Luke Bar – pozitivan uticaj na tržišta regiona i EU 

Zatvaranje Luke Bar ima višestruku direktnu korist za ceo region, ali i tržišta Evropske unije. Naime, procena je da se iz Luke Bar „snabdevalo“ oko 20% tržišta EU tzv. nelegalnim belim cigaretama (cigarete koje se legalno proizvode u jednoj zemlji, ali se krijumčare na druga tržišta čime šverceri zarađuju na razlici u ceni).

Zaplenjena količina cigareta od 1,5 milijardi jednaka je dvogodišnjem prometu na legalnom tržištu cigareta u Crnoj Gori. Zatvaranje Luke Bar je najbolji primer koliko koristi za budžet, građane i tržište donosi borba protiv nelegalne trgovine. Naime, procenjuje se da se kao posledica ove zaplene, legalno tržište Bosne i Hercegovine oporavilo za 24%, a legalno tržište Crne Gore za 33%. U Bosni i Hercegovini su porasli prihodi od akciza u budžetu za 70 miliona evra, budući da je, zaključno sa avgustom ove godine, broj izdatih akciznih markica porastao 32% u odnosu na avgust 2021. Istovremeno, u Crnoj Gori su od maja do avgusta, za 4 meseca, prihodi od legalne prodaje cigareta veći za 40%, odnosno 15 miliona evra. To je direktna posledica zatvaranja Luke Bar i kampanje „Stop švercu“ koja se intezivno sprovodi poslednje dve godine u toj državi.  

Srbija: borba protiv šverca rezanog duvana na internetu i na njivi 

Napori nadležnih državnih organa u Srbiji u borbi protiv ilegalne trgovine rezanim duvanom tamo gde ona počinje – na njivi, kao i sprečavanjem prodaje preko interneta takođe su urodili plodom.

Kao posledica presretnutog onlajn šverca i uništavanja nelegalnog duvana na njivi, smanjeni su i nelegalni zasadi za neverovatnih 91,7%u 2022. Doprinos ovakvom fantastičnom rezultatu dao je JTI kroz projekat „Satelit“ koji sprovodi u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Ministarstvom finansija.

„Satelit“ 

Cilj projekta „Satelit“ je satelitsko snimanje i identifikovanje parcela na kojima se nelegalno gaji duvan, a zatim i njegovo uništavanje kako bi se sprečilo da završi na tržištu.

U periodu od pet godina uništeno je više od 792 tone nelegalno uzgajanog duvana, od čega su samo 2021. uništene 172 tone nelegalnih zasada. O uspesima projekta „Satelit“ govore finansijski efekti – procenjena sprečena šteta po državni budžet u periodu od 6 godina iznosi 453 miliona evra, preračunato kroz nelegalne cigarete koje nisu završile na crnom tržištu. Zahvaljujući satelitskom snimanju, količina i obim nelegalnih zasada duvana smanjeni su za 90%: od 3.140 tona identifikovanih 2016. naspram 309 tona identifikovanih u toku 2021.

Prošle godine JTI je donirao četiri drona i prateću opremu u vrednosti od 1,2 miliona dinara Fitosanitarnoj inspekciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, koja će se koristiti za suzbijanje nelegalne proizvodnje duvana.