Ključni globalni događaj u oblasti avio-saobraćaja, Svetski samit o avijaciji CAPA 2024 (CAPA Airline Leader Summit World & Awards for Excellence), koji jednom godišnje organizuje renomirana ekspertska organizacija Centar za avijaciju (CAPA), biće održan u Beogradu 21. i 22. novembra 2024. godine, a domaćini skupa biće Grad Beograd i Er Srbija. Samit će okupiti više od 250 svetskih lidera iz avio-industrije i biće izvanredna prilika da Beograd pokaže svoju posvećenost unapređenju vazdušnog saobraćaja na globalnom nivou.

CAPA Airline Leader Summit World & Awards for Excellence okuplja generalne direktore i visoko pozicionirane predstavnike najvažnijih globalnih i regionalnih avio-kompanija, aerodroma i drugih učesnika u lancu vazdušnog prevoza putnika i robe, turizma i kongresnih putovanja iz oko 40 zemalja širom sveta. Među domaćinima CAPA Samita do sada su bili Sidnej, Singapur, Doha, Mančester i drugi gradovi, a u novembru 2024. godine priliku da ugosti lidere iz avio-industrije imaće Beograd.

Uz Grad Beograd, domaćin CAPA Samita biće i srpska nacionalna avio-kompanija. Jirži Marek, generalni direktor Er Srbije tim povodom je izjavio: „Veoma nas raduje što je Beograd prepoznat kao odlično mesto za dijalog ključnih aktera avio-industrije i izuzetna čast što ćemo zajedno sa Gradom Beogradom biti domaćini skupa. Tokom dva dana Samita, velika pažnja biće posvećena glavnim trendovima i najvažnijim aspektima avio-industrije u 2024. godini, ali i sagledavanju učinaka, uz stručan uvid i profesionalne zaključke o budućnosti avijacije. Uveren sam da će svi naši gosti otići sa Samita prepuni utisaka o gradu, kao i novim perspektivama u avio-industriji. Istovremeno, želim da se zahvalim Gradu Beogradu koji je prepoznao značaj ove vrste događaja i svakako Vladi Republike Srbije koja pruža kontinuiranu podršku razvoju avio-saobraćaja u Srbiji, kao jednom od ključnih segmenata sveukupnog ekonomskog razvoja”.

„Svetski samit o avijaciji CAPA je centralni događaj svih CAPA skupova tokom godine. Izuzetno smo srećni što Samit dovodimo u Beograd da bismo prikazali tu destinaciju i gostoprimstvo jedne izvanredne zemlje. Biće to ujedno prilika da se istaknu teme koje su važne za avijaciju na globalnom nivou i da se čuju glasovi ključnih učesnika u avio-industriji celog sveta“, rekao je Marko Navaria, direktor za sadržaje i marketing CAPA Centra za avijaciju.

Tokom CAPA Samita, avio-kompanijama i aerodromima koji su se tokom 2024. godine posebno istakli u poslovanju i dokazali se kao lideri i inovatori, biće dodeljene nagrade za izvrsnost. Predviđene su nagrade u sledećim kategorijama: Avio-kompanija godine, Nisko-tarifna kompanija godine, Regionalna avio-kompanija godine, Avio-preokret godine, Novo-osnovana avio-kompanija godine, Veliki aerodrom godine, Srednji aerodrom godine, Regionalni aerodrom godine, Generalni direktor godine i Inovacija godine.