Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pokrenula je program Mladi u biznisu na Zapadnom Balkanu potpisivanjem kredita sa Banca Intesa Beograd i mikrofinansijskom institucijom Mi-Bospo u Beogradu, saopštila je EBRD 1. novembra.

EBRD je sa Banca Intesa Beograd potpisao ugovor o kreditu od 15 miliona evra, i sa Mi-Bospo 500.000 evra , koji će dalje biti plasirani mladim preduzetnicima. Partnerske finansijske institucije će takođe dobiti i tehničku pomoć kako bi bolje podržale i odgovorile na potrebe mladih preduzetnika.

EBRD se obavezala da će obezbediti 100 miliona evra finansijskim institucijama u šest privreda Zapadnog Balkana u narednih pet godina za podršku omladinskom preduzetništvu. U septembru ove godine već je potpisana prva kreditna linija od 4,5 miliona evra sa kosovskom bankom Banca per Biznes.

Uprkos svom potencijalu za inovacije, mladi preduzetnici se i dalje suočavaju sa preprekama u pristupu finansiranju i znanju za razvoj svog poslovanja. Program ima za cilj da se pozabavi ovim tržišnim prazninama pružanjem sveobuhvatnog paketa finansijske i tehničke pomoći za mikro, mala i srednja preduzeća koja vode mladi (MMSP).

Pored finansiranja, program mladim vlasnicima preduzeća i menadžerima omogućava pristup prilagođenim savetodavnim uslugama koje će im pomoći da razviju nove veštine, poboljšaju poslovne performanse i otključaju nove mogućnosti za rast. Savetodavnu podršku podržavaju vlade Švedske, preko Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju, i Italije, preko Centralnoevropske inicijative.

Ovaj program takođe omogućava mentorstvo, umrežavanje i pristup obrazovnim resursima, i time zadovoljava potrebu mladih preduzetnika za izgradnju liderskih kapaciteta.

Francis Maliž, generalni direktor grupe EBRD-a za finansijske institucije, rekao je: „Udružujemo snage sa našim partnerskim finansijskim institucijama kako bismo obezbedili ključno finansiranje mladih preduzeća i podstakli ih da investiraju u nove tehnologije, ojačaju svoju tržišnu poziciju i ostvare svoj puni potencijal. Zapadni Balkan je region koji je bogat mladim talentima i mi smo oduševljeni što možemo da podržimo sledeću generaciju održivih, otpornih i uticajnih preduzeća.

„Ponosni smo što smo prva komercijalna banka u Srbiji koja je program Mladi u biznisu predstavila na domaćem tržištu zajedno sa EBRD, našim dugogodišnjim partnerom“, dodao je Darko Popović, predsednik Izvršnog odbora banka Intese Beograd. „Danas potpisani sporazum pojačaće naše kapacitete da kroz lakši pristup finansijama i znanju pružimo odgovarajuću podršku ovom strateški važnom, ali i veoma delikatnom segmentu privrede. Naš doprinos će pomoći da se stvori podsticajno okruženje za preduzetništvo, koje je ključni pokretač zapošljavanja i dugoročnog ekonomskog napretka.

Safet Husić, direktor Mi-Bospa je rekao: “Mi-Bospo je najstarija mikrokreditna organizacija u Bosni i Hercegovini. Naša misija je trostruka: podrška ekonomskom osnaživanju žena, razvoj preduzetništva i zaštita životne sredine. Program Mladi u biznisu podržava ovu misiju i radujemo se što ćemo doprineti njegovom uspešnom pokretanju. EBRD je jedan od naših veoma važnih partnera, sa kojim imamo uspešnu saradnju od 2007. kroz kreditne linije i tehničku pomoć”.