• EBRD zvanično pokreće ENEF II investicioni fond za mala i srednja preduzeća na Zapadnom Balkanu, koji podržava i EU, sa kapitalom od 71 milion evra
  • ENEF II će pružiti lokalnim kompanijama različite opcije finansiranja, od manjinskog investiranja u kapital i dokapitalizacije, preko hibridnih instrumenata duga i kapitala, do klasičnog kreditiranja, uz paralelnu sveobuhvatnu savetodavnu podršku pre i nakon ulaganja
  • Banca Intesa se pridružuje Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD), EU, Cassa Depositi e Prestiti (CDP) i nemačkoj razvojnoj banci (KfW) kao prvi privatni investitor fonda

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) najavila je da uz podršku i dodatno finansiranje EU pokreće „Enterprise Expansion Fund II“ (ENEF II), investicioni fond koji ima za cilj da podrži kompanije sa visokim razvojnim potencijalom a koje posluju u regionu Zapadnog Balkana.

ENEF II je prikupio 57 miliona evra investicija od svojih inicijalnih investitora, među kojima su EBRD, EU, Cassa Depositi e Prestiti (CDP) i nemačka razvojna banka KfW.

Na zvaničnom predstavljanju održanom u Beogradu 13. marta, Banca Intesa je objavila svoju nameru da uloži do 7 miliona evra u ENEF II, što predstavlja prvo ulaganje jednog privatnog investitora u fond. Evropska unija će takođe uložiti još 7 miliona evra, što će ukupnu vrednost fonda i raspoloživi kapital za investiranje uvećati na 71 milion evra. Pridruživši se početnim investitorima fonda, Banca Intesa dodatno učvršćuje svoju posvećenost podsticanju lokalnih malih i srednjih preduzeća i njihovom održivom razvoju.

Fond ENEF II nudi vodećim malim i srednjim preduzećima na Zapadnom Balkanu niz finansijskih instrumenata, od manjinskog investiranja u kapital i dokapitalizacije, preko hibridnih instrumenata duga i kapitala, do klasičnog kreditiranja, i ima za cilj da finansira između 15 i 20 kompanija, sa pojedinačnim plasmanima u rasponu od 0,5 miliona evra do 8 miliona evra. Pored obezbeđivanja kapitala za ekspanziju i rast, ENEF II svoje investicije dopunjuje sveobuhvatnim savetodavnim uslugama kako pre, tako i nakon ulaganja, osnažujući preduzeća veštinama i alatima koji su im neophodni za izgradnju otpornih i uspešnih poslovnih sistema. Fond takođe ima za cilj da podrži posvećenost kompanija održivom razvoju tako što će ih putem svojih instrumenata podrške motivisati da se usklade sa najboljim praksama u oblasti zaštite životne sredine, društvene odgovornosti i savesnog korporativnog upravljanja (ESG).

U organizaciji Ambasade Italije u Srbiji, svečanom otvaranju u Beogradu prisustvovali su Emanuel Žiofre, ambasador EU u Srbiji, Luka Gori, ambasador Italije u Srbiji i Anke Konrad, nemačka ambasadorka u Srbiji, ističući zajedničke prioritete unapređenja rasta privatnog sektora, i daljeg ekonomskog razvoja na Zapadnom Balkanu. Preko 70 kompanija iz Srbije, šireg regiona i Italije prisustvovalo je događaju kako bi saznali o mogućnostima finansiranja i istražili potencijalnu saradnju.

Mateo Kolanđeli

Mateo Kolanđeli

Mateo Kolanđeli, direktor EBRD-a za Zapadni Balkan, izjavio je: „Veoma pozdravljamo učešće Banca Intesa u ENEF II, čime je postala prva komercijalna investitorska institucija koja doprinosi kapitalu fonda. Ovo će dodati novu dimenziju našoj obimnoj saradnji sa Banca Intesa u Srbiji i regionu. Radujemo se bliskoj saradnji u obezbeđivanju neophodnog rasta kapitala inovativnim i visokopotencijalnim malim i srednjim preduzećima“.

Emanuel Žiofre, šef delegacije Evropske unije u Srbiji je ocenio da ova inicijativa dolazi u pravom trenutku, budući da je EU na kraju priprema za novi Plan razvoja za Zapadni Balkan i reformsku agendu. “Važan deo planiranih reformskih mera usmeren je ka razvoju privatnog sektora i unapređivanju poslovnog okruženja, kako bi se povećao privredni rast u kom MSP sektor igra ključnu ulogu. Mi smo stoga ponosni što ćemo investirati do 26 miliona evra koji će biti pridodati Team Europe naporima i sa našim partnerima u EBRD-u, KfW-u i CDP-u pojačaćemo našu dugogodišnju podršku malim i srednjim preduzećima, čineći Srbiju konkurentnom na evropskom i globalnom nivou”. rekao je Žiofre.

Darko Popović, predsednik Izvršnog odbora Banca Intesa je naglasio da je izuzetno značajno što Banca Intesa, u saradnji sa EBRD, nastavlja da pronalazi nove modele za osnaživanje malih i srednjih preduzeća: “Ovoga puta, ne samo u našoj zemlji, već i u ostalim zemljama Zapadnog Balkana, doprinoseći na taj način jačanju ekonomskih veza, kao i privreda pojedinačnih zemalja, ali i celokupnog regiona. Kao prvi privatni investitor, Banca Intesa se, kao deo Divizije međunarodnih banaka članica Intesa Sanpaolo grupe, obavezala na ulaganje do 7 miliona evra u ENEF II investicioni fond, iz kog će sredstva biti plasirana klijentima sa značajnim potencijalom za rast, i to uz obuhvatnu savetodavnu podršku EBRD konsultanata. Samo do sada smo, u saradnji sa EBRD, ugovorili sredstva u iznosu od preko 466 miliona evra, a posredstvom ovog projekta, nastavljamo da radimo i na ostvarenju ESG ciljeva, kojima se rukovodimo u skladu sa strateškim planom Intesa Sanpaolo, naše matične grupe,’’ istakao je Darko Popović.

ENEF II je novi investicioni fond koji je osnovan uz podršku EU, nadovezujući se na uspeh prethodnog fonda ENEF. EBRD je u funkciji glavnog savetnika fonda, odgovoran za njegovo upravljanje. Posvećen malim i srednjim preduzećima na Zapadnom Balkanu, ENEF II već investira u lokalne kompanije.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i „Enterprise Expansion Fund II“ (ENEF II) kreditiraće sa 3,1 milion evra vodeću softversku razvojnu kompaniju u Srbiji, Vega IT. Ova finansijska podrška ima za cilj da podrži napore kompanije Vega IT u pogledu širenja poslovanja na nova tržišta i da unapredi njenu konkurentnost na globalnom tržištu.

Vega IT ima više od 200 klijenata kojima pruža usluge razvoja softvera, uključujući globalne kompanije (Costa CoffeeHowden i Erste Bank) što ukazuje na potencijal ove firme da značajno doprinese daljem razvoju ICT ekosistema Srbije i unapredi IT stručnost u širem regionu.

Ovo finansiranje će omogućiti kompaniji Vega IT da otvori  nove razvojne centre širom SAD, Velike Britanije i Bliskog istoka kao i da zaposli inženjerski i prodajni tim kako bi zadovoljila operativne potrebe kompanije. Ovakva podrška će omogućiti kompaniji Vega IT da nastavi sa pružanjem kvalitetnih IT sistema na međunarodnom tržištu, istovremeno povećavajući svoju produktivnost i strukturu upravljanja.

Ugovor o finansiranju potpisan je u Beogradu  na svečanom pokretanju investicionog fonda ENEF II za MSP na Zapadnom Balkanu. Ovaj ugovor o finansiranju označava treću po redu investiciju ENEF II u kompanije Zapadnog Balkana i prvu u Srbiji.