Dejan Radenković, član Odbora direktora NIS-a, izjavio je 6. septembra da je u razvoj kompanije od 2009. godine uloženo gotovo 4 milijarde evra i da sada NIS počinje novi investicioni ciklus sa ciljem da se doprinese energetskoj stabilnosti Srbije.

„Plan je da ovu godinu završimo sa udvostručenim kapitalnim ulaganjima u odnosu na prošlu, kada je investirano više od 20 milijardi dinara. Istovremeno, NIS nastavlja svoj put energetske tranzicije što znači da podižemo stepen upotrebe obnovljivih izvora energije, proizvodnje i trgovine električnom energijom, realizacije projekata utiskivanja CO2, korišćenja solarnih panela. Zelena agenda je veoma važna za NIS. Od 2009. godine u ekološke projekte i biznis projekte koji imaju značajan efekat na unapređenje zaštite životne sredine uloženo je oko 900 miliona evra. Osnovni cilj NIS-a je da damo ključni doprinos energetskoj stabilnosti Srbije“, rekao je Radenković za Blic biznis.

Radenković, koji je i predsednik Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Skupštine Srbije, ocenio je da je energetska situacija u Srbiji stabilna, a da slede značajna ulaganja u domaći energetski sektor. „Stabilnost koja je ostvarena u teškim okolnostima, posebno tokom 2022. godine, potvrđuje da je naš energetski sektor uspešno odgovorio na postavljene zadatke. Ali, pred nama je još mnogo posla i ulaganja“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, pred Srbijom je veliki posao u izmeni energetske strukture i na polju zaštite životne sredine.

„To će, zasigurno, biti jedan od državnih investicionih prioriteta u bliskoj budućnosti… Pred Srbijom je period intenzivnog ulaganja od nekoliko milijardi evra u energetski sektor u narednim godinama i nema razloga da sumnjamo da ćemo ovim samo dodatno unaprediti našu energetsku sigurnost, ali i doprineti unapređenju zaštite životne sredine i sigurnog uvođenja u sistem ekološki prihvatljivijih energenata“, ocenio je Radenković.