Beograd, 16. januar – Predstavnici Narodne banke Srbije i Ministarstva finansija Republike Srbije učestvuju 16-17. januara 2024. godine na jednoj od najznačajnijih regionalnih konferencija iz oblasti finansija Juromani (Euromoney) u Beču, koja okuplјa centralne bankare, predstavnike ministarstava finansija, poslovnih banaka, ali i značajnih kompanija regiona Centralne i istočne Evrope, saopšteno je iz kabineta guvernera Narodne banke Srbije 16. januara.

Kako se navodi, na marginama ovogodišnje konferencije, predstavnici Narodne banke Srbije i Ministarstva finansija održali su niz uspešnih sastanaka sa brojnim međunarodnim investitorima na kojima su predstavili makroekonomsku situaciju u Republici Srbiji, ukazali na održivost ekonomskih politika u dužem periodu i stabilnost i nastavak ekonomskog rasta koje je Srbija uspela da očuva i tokom perioda višedimenzionalnih kriza i pojačane globalne neizvesnosti u prethodne četiri godine.

Međunarodni investitori bili su veoma zainteresovani za osnovne faktore koji su doprineli smirivanju inflatornih pritisaka, a uvereni su i da će, shodno projekcijama Narodne banke Srbije, inflacija već sredinom godine ući u cilјani koridor (3±1,5%). Pohvalili su reakciju Narodne banke Srbije u primeni postepenog pristupa u zaoštravanju monetarnih uslova, kako bi se obezbedilo ispunjenje dvostrukog cilјa – snažna i odlučna borba protiv inflacije, uz postepeno prilagođavanje domaće ekonomije kako ekonomski rast ne bi bio doveden u pitanje. Uporedo sa tim, održana je stabilnost domaćeg finansijskog sistema, a devizne rezerve zemlјe, kao i rezerve zlata dostigle su nove najviše nivoe. Dodatno se očekuje da je i priliv stranih direktnih investicija u 2023. bio oko rekordnog nivoa iz 2022. godine.

„Susreti sa međunarodnim finansijskim institucijama, onima koji pružaju veliku podršku Srbiji na međunarodnom i domaćem tržištu, ulažući kako u obveznice Republike Srbije (portfolio investicije), tako i u nove fabrike i nova radna mesta (kroz strane direktne investicije), najbolјa su prilika da se promovišu rezultati koje naša zemlјa postiže svih prethodnih godina. To je ujedno i prilika da međunarodnim ulagačima ukažemo na planove za naredni period i uverimo ih u kontinuitet stabilne i odgovorne ekonomske politike koju Republika Srbija vodi i koja je usmerena na dalјi razvoj i unapređenje domaće ekonomije, dodatno uklјučivanje u svetske tokove i saradnju sa onima koji žele da taj razvoj podrže na zdrav i dugoročan način“, istakla je guverner Jorgovanka Tabaković ovim povodom.

Međunarodni investitori su bili zainteresovani i za fiskalnu situaciju, čestitali na održanju stabilnosti domaće valute, ali i značajnim fiskalnim uštedama u odnosu na prethodni plan, bez ugrožavanja kapitalnih ulaganja, što omogućava lagodniju fiskalnu poziciju zemlјe i za tekuću godinu, kao i fleksibilnost u pogledu finansiranja na domaćem i međunarodnom tržištu, odnosno ostvarivanje povolјnijih uslova finansiranja.

Na kraju, strani investitori su poželeli da Srbija, za koju su istakli da ima veoma snažne makroekonomske pokazatelјe, u što kraćem roku od strane rejting agencija dobije potvrdu onoga što i sami akteri na finansijskom tržištu već vrednuju, a to je status zemlјe čiji je kreditni rejting investicionog ranga, odnosno ambijenta za ulaganje sa niskim rizikom, odnosno visokom izvesnošću za investiranje.

„Održati kontinuitet prisustva kako na domaćem tako i na međunarodnom tržištu, dobre i dugoročne odnose sa ulagačima iz inostranstva, jednako je važno kao i podsticanje domaćih investicija i izvoza srpskih kompanija, jer sve navedeno treba da budu motori budućeg razvoja naše ekonomije“, zaklјučila je guverner Tabaković, navodi se u saopštenju dostavljenog medijima.