Sa konferencije za medije na kojoj je 21. februara najavljeno finale EY Preduzetnik godine

Sa konferencije za medije na kojoj je 21. februara najavljeno finale EY Preduzetnik godine

Revizorsko-konsultantska kompanija EY najavila je 21. februara tradicionalni izbor za prestižno priznanje EY Preduzetnik godine™.  Broj kandidata za ovo priznanje raste iz godine u godinu, čime se potvrđuje da u Srbiji postoji veliki potencijal za opstanak i razvoj preduzetništva. Za nagradu se ove godine takmiči 35 preduzetnika iz 28 kompanija koje posluju u 14 gradova Srbije.

Čak 290 domaćih preduzetnika koji su se za ovo priznanje takmičili prethodnih godina, zapošljavaju preko 27.000 ljudi, a samo u prethodnoj godini ostvarili su poslovni prihod od čak 2.2 milijarde evra.

Na konferenciji za medije predstavljeni su i ključni rezultati studije studije „EY Preduzetnički barometar“, koje je kompanija EY sprovela među 100 brzorastućih preduzetnika u Srbiji, uz podršku Ministarstva privrede. Studija „EY Preduzetnički barometar“, predstavlja sedmu po redu studiju koja je zasnovana na ocenama najuspešnijih domaćih preduzetnika o poslovnoj klimi i mogućnostima za razvoj poslovanja u Srbiji, posebno tokom uticaja krize koju je izazvala pandemija virusa COVID-19, kao i novonastali geopolitički izazovi.

„Svaka nova poslovna godina donosi neka drugačija saznanja i stremljenja – ono što se ne menja je neizmerni ponos svih nas u kompaniji EY jer sa svakom godinom upoznajemo sve veći broj novih kandidata koji učestvuju u Programu EY Preduzetnik godine, čime ukazujemo na impresivan broj zapanjujuće uspešnih i inovativnih kompanija u Srbiji. Do sada smo izbliza upoznali poslovanje preko 250 izuzetnih kompanija ispred kojih nas je 290 kandidata u proteklih jedanaest godina upoznalo sa njihovim načinom poslovanja, kompanijskim stremljenjima i rešenjima, kao i doprinosima industrijama u kojima posluju, kod nas i u inostranstvu. Od svog osnivanja Program EY Preduzetnik godine daje jasniji uvid u celokupno preduzetničko poslovanje i uz kandidate koji su učestvovali u ovom programu, iznova smo imali priliku da se divimo njihovim idejama, agilnim rešenjima i nepokolebljivosti koja ih je i dovela do neverovatnih uspeha“, rekao je Ivan Rakić, Rukovodeći Partner kompanije EY za Srbiju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu.

Ivan Rakić

Ivan Rakić

Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije istakao je da su naša srednja preduzeća dosta fleksibilna, što im omogućava da se brzo prilagode potrebama klijenata:

“Tu fleksibilnost prepoznaju i cene velike svetske kompanije i zahvaljujući tome naše firme imaju dosta poslova i uključuju se u dobavljačke lance velikih sistema. Cilj nam je da ohrabrimo i podržimo što više naših malih i srednjih preduzeća da budu dobavljači, jer oni imaju kapacitete i sposobnosti za to”, naglasio je Čadež.

On je podsetio da u martu u PKS počinje sa radom Help desk koji će našim kompanijama, koje posluju sa Nemačkom, pomoći da se što bolje prilagode tamošnjem zakonu o dobavljačima, ali i drugim rigoroznim propisima i standardima u EU. Čadež je ukazao na neophodnost procesa digitalizacije u svim segmentima poslovanja, od mikro firmi do velikih preduzeća, i dodao da je kroz programe podrške Centra za digitalnu transformaciju PKS prošlo više od 3.000 MSP. Pozvao je kompanije da se i dalje uključuju u ove programe i najavio da će u maju biti pokrenut novi Inovation desk u okviru Centra koji će spajati naše IT stručnjake sa velikim kompanijama.

„Još 2020. godine, Ministarstvo privede prepoznalo je značaj podrške sektoru MSP za investicije u solarne elektrane i panele. Uz prošlogodišnji eksponencijalni rast tražnje za program sufinansiranja ovih investicija, Ministarstvo privrede nastavlja da pomaže malim i srednjim preduzećima. Za sve programe podrške MSP, ove godine odvojeno je 1,9 milijardi dinara za bespovratni deo. Svi programi podrške, kako programi Ministarstva Privrede tako i drugih institucija, dostupni su na sajtu preduzetnistvo.gov.rs“, rekla je Katarina Obradović-Jovanović, pomoćnik ministra privrede, Sektor za razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva.

I ove godine sponzor gala večeri na kojoj se dodeljuje priznanje EY Preduzetnik godine™je Raiffeisen banka, a mobility sponzor je Star Import.

Podršku programu tradicionalno pružaju Ministarstvo privrede Republike Srbije, Radio Televizija Srbije, mesečnik Biznis&Finansije i poslovni portal eKapija.

Svečano proglašenje nacionalnog pobednika biće održano 23. februara u hotelu Hyatt Regency u Beogradu, a naš predstavnik će konkurisati za priznanje EY Svetski Preduzetnik godine™ i prisustvovati svečanoj ceremoniji u Monte Karlu u junu 2023. godine.