Marko Čadež, predsednik PKS u razgovoru sa Dubravkom Đedović, ministarkom energetike i rudarstva

Marko Čadež, predsednik PKS u razgovoru sa Dubravkom Đedović, ministarkom energetike i rudarstva

Za privredu Srbije je prioritet regionalno energetsko povezivanje i ulaganje u nove infrastrukturne kapacitete, kako bi se obezbedila dugoročna energetska stabilnost industrije i ostvario neophodan preduslov energetske tranzicije na obnovljive izvore energije u zemlji i regionu, rečeno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika Privredne komore Srbije i Dubravke Đedović, ministarke rudarstva i energetike, koji je održan 21. februara u Beogradu, u Ministarstvu energetike i rudarstva.

„Izgradnja novih magistralnih gasovoda je od izuzetnog značaja, posebno za kompanije koje proizvode strateški bitne proizvode, poput proizvođače etanola, cementa, i drugih proizvoda. Važno je ispitati prioritete u vezi sa alternativnim pravcima gasifikacije Srbije, poput povezivanja na LNG terminal na Krku izgadnjom nedostajućeg dela gasovoda Slavonski Brod – Bačko Novo Selo, kao i gasno povezivanje sa Rumunijom“, ukazao je Čadež.

Na sastanku je bilo reči i o mogućnostima obezbeđivanja podsticaja za nabaku opreme za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije za sopstvene potrebe u privredi i prelazak na izvore energije na bazi OIE, poput solarne i geotermalne energije kao značajnog potencijala za proizvodnju struje i toplotne energije.

„Važno je omogućiti da privreda brže pređe na korišćenje obnovljivih izvora energije, poput solarne energije, jer je interesovanje među kompanijama i industrijskim parkovima izuzetno veliko“, rekao je Čadež.

Prema rečima predsednika PKS, postoji značajan prostor u primeni korišćenja geotermalne energije tako što bi se pre izgradnje velikih objekata ispitalo tlo ispod objekta i mogućnost korišćenja tog energetskog potencijala u sistemu grejanja i hlađenja.

Zajednički zadatak sa Privrednom komorom Srbije jeste da slušamo potrebe privrede i olakšamo poslovanje kompanija u ovim izazovnim vremenima, rekla je Dubravka Đedović, ministarka rudarstva i energetike i istakla da su ulaganja u energetsku infrastrukturu i nove energetske kapacitete neophodna, kako bi se osigurala energetska bezbednost i obezbedile rastuće potrebe privrede za energijom.