Cene hrane u svetu su dodatno porasle u januaru 2022. godine i time su se približile decenijskom maksimumu. Kao i u ranijem periodu, najviše su poskupela biljna ulja, objavila je 3. februara u svom redovnom izveštaju Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) iz svoje kancelarije u Rimu.

Indeks cena hrane koji izračunava FAO na mesečnom nivou, u januaru je dodatno povećan u odnosu na decembar prošle godine: sa 134,1 na 135,7 poena. Poskupljenje hrane utiče na opšti rast inflacije, pa FAO upozorava da rast troškova života dovodi u rizik siromašnije stanovništvo u zemljama koje se oslanjaju na uvoz. Agencija FAO je saopštila da su cene biljnih ulja porasle u januaru za 4,2 procenta na mesečnom nivou, čime su dostigle rekordni nivo. Razlog za ovakva poskupljenja FAO nalazi u smanjenju raspoloživih količina za izvoz u mnogim zemljama, ali i drugim ograničenjima koja utiču na ponudu: nedovoljno radne snage i nepovoljne vremenske prilike. Postoji opravdana bojazan da se ta ograničenja neće brzo otkloniti.

Prema podacima sa svetskog tržišta, cene mleka i mlečnih proizvoda su porasle za 2,4 procenta u januaru, peti mesec uzastopno, a najviše su skočile cene obranog mleka u prahu i putera. Cene mesa su neznatno ojačale u januaru, dok su kotacije šećera zabeležile pad od 3,1 odsto u odnosu na prethodni mesec, delimično zbog povoljnih perspektiva proizvodnje u zemljama velikim izvoznicima – Indiji i Tajlandu, saopštio je FAO.

Žitarice su prošlog meseca poskupele za samo 0,1 procenat, pri čemu je cena kukuruza skočila za 3,8 posto u odnosu na decembar, zbog dugotrajne suše u Južnoj Americi. Ali, istovremeno je pšenica pojeftinila za 3,1 odsto, zbog bogate žetve u Australiji i Argentini. Očekuje se i povećana proizvodnja pšenice u Rusiji i Ukrajini, koja će biti veća nego što je ranije procenjivano. Zato je Agencija UN FAO povećala svoju procenu globalne proizvodnje žitarica: „Očekuje se da će svetska setva pšenice u 2022. biti veća, podstaknuta uglavnom povoljnim vremenskim uslovima na severnoj hemisferi, mada bi visoki proizvodni troškovi mogli da odvrate proizvođače od znatnijeg povećanja”, napominje se u izveštaju FAO.

Cena kukuruza na svetskom tržištu i dalje raste zbog dugotrajne suše u Južnoj Americi

Cena kukuruza na svetskom tržištu i dalje raste zbog dugotrajne suše u Južnoj Americi (foto: Pixabay)