Jens Stoltenberg (foto: Vikipedija)

Jens Stoltenberg (foto: Vikipedija)

Imovinom najvećeg državnog fonda na svetu, vrednog 1.400 milijardi dolara, upravljaće će od 1.oktobra ove godine Jens Stoltenberg (62 godine), sadašnji generalni sekretar NATO-a, jer je izabran za novog guvernera Centralne banke Norveške (Norges Banka).

Vlada Norveške je objavila 4. februara, da je Jensa Stoltenberga imenovala za novog guvernera, uprkos prigovorima opozicije da bi imenovanje bivšeg premijera moglo umanjiti nezavisnost Norges Banke. Izborom za guvernera, učinjen je još jedan ustupak Stoltenbergu: iako je mesto guvernera centralne banke slobodno od 1. marta, dozvoljeno mu je da najpre završi mandat u NATO-u, koji ističe krajem septembra 2022. Kao guverner Norges Banke, Stoltenberg će upravljati finansijskom stabilnošću i određivati kamatne stope, kao što će brinuti i o pomenutom norveškom državnom fondu, koji poseduje najveću imovinu svetu.

Iako je, naizgled, čudno da generalni sekretar NATO-a postane guverner centralne banke, u slučaju Stoltenberga to i nije neobično, jer je iza njega, uglavnom, blistava politička karijera u kojoj se prepliću ekonomske i političke funkcije, tokom prošlih nekoliko decenija. Jens Stoltenberg  je po zanimanju ekonomista, bio je državni sekretar u Ministarstvu za životnu sredinu od 1990. do 1991, Ministar industrije od 1993. do 1996, i Ministar finansija od 1996. do 1997. godine. Bio je norveški premijer od 2000. do 2001. i od 2005. do 2013. godine. Od 2014. godine je generalni sekretar NATO-a.

Kada je kandidovan za poziciju guvernera centralne banke Norveške, opozicija se veoma usprotivila  jer su se zabrinuli za nezavisnost monetarne politike i poverenje u javne ličnosti. Naime, otkrili su da je Stoltenberg bio čest gost na večerama sa vodećim političarima i bankarima, što sugeriše na mogući sukob interesa. Zato je opozicija smatrala da proces imenovanja Stoltenberga za mesto guvernera liči na farsu i da se time ugrožava nezavisnost Norges Bank. Ali, uzalud! Formalno, opozicione stranke u Norveškoj imaju mali uticaj na proces izbora guvernera, pošto je o imenovanju odlučivao ministar finansija. A on je odlučio – Jens Stoltenberg je novi guverner Centralne banke Norveške od 2022. godine. (R.N.)