Sonja Katanec, direktorka Teve Actavis za Srbiju i Crnu Goru

Sonja Katanec, direktorka Teve Actavis za Srbiju i Crnu Goru

“Farmaceutska kompanija Teva će nastaviti da obezbeđuje pacijentima u Srbiji lekove za mnoge terapeutske oblasti, ali će i omogućiti pristup novim terapijama koje će doneti velike beneficije i pacijentima i zdravstvenom sistemu, u odnosu na postojeće opcije lečenja”, rekla je Sonja Katanec, direktorka Teve Actavis za Srbiju i Crnu Goru, u susretu sa predstavnicima medija 4. jula u Beogradu.

Katanec je dodala da je poslovanje Teve u Srbiji od izuzetnog značaja za društvo u celini, s obzirom na to da je u pitanju globalni farmaceutski lider s jedinstvenim porfolijom koji prevazilazi granice kategorija, a koji vlastitom stručnošću u području generičkih, bezreceptnih lekova i razvojem inovacija održava zamah u istraživanju i razvoju, snabdevanju i daljem razvoju savremene medicine.

“Postojeća globalna mreža Teve omogućava da 37.000 zaposlenih u 58 zemalja pomera granice naučnih inovacija i isporučuje kvalitetne lekove koji svakodnevno doprinose poboljšanju ishoda lečenja preko 200 miliona pacijenata. Teva je prošle godine objavila novu strategiju poslovanja koja predviđa stavljanje većeg fokusa na inovativne terapije i lečenje stanja i bolesti za koje ranije nisu postojala adekvatna rešenja. Osnovne odrednice poslovanja, pa i nas u Srbiji, su energičniji iskoraci prema novim terapijskim rešenjima i inovativnim lekovima prvenstveno u području neuronauke”, rekla je Katanec i dodala da su u Tevi ponosni na sistemsku saradnju sa svim učesnicima u zdravstvenom sistemu Srbije, naročito sa Ministarstvom zdravlja i Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje.

“Ulažemo zajedničke napore kako bismo svim pacijentima osigurali dostupnost Tevinih lekova i tako povećali dostupnost terapija većem broju pacijenata, uprkos velikim problemima u lancu snabdevanja i značajnom skoku troškova proizvodnje. Otvorili smo i razgovore u uvođenju inovativnih terapija koje se već dostupne u većini zemalja EU, a koje značajno unapređuju lečenje. Naši timovi rade na projektu digitalizacije i unapređenja e-platforme u zdravstvu u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i ostalim članicama Genezisa, a sve u cilju obezbeđivanja još kvalitetnijeg i efikasnijeg zdravstvenog sistema u korist pacijenata, lekara i svih zdravstvenih radnika”, objasnila je Sonja Katanec.

U farmaceutskoj industriji u Evropi i regionu, prisutan je stalni pritisak na spuštanje cena lekova, što izaziva poteškoće zbog istovremenog snažnog rasta troškova proizvodnje, pa je važno aktivno razgovarati sa zdravstvenim sistemima kako bi se obezbedilo sigurno snabdevanje. Cela Evropa suočava se s problemima i povlačenjem velikog broja pouzdanih terapija zbog neodrživosti.

“U Srbiji smo u  kontaktu sa zdravstvenim vlastima kako bi bila obezbeđena kontinuirana dostupnost svih neophodnih lekova i nadamo se da će održivo rešenje biti pronađeno do kraja septembra”, naglasila je Sonja Katanec, direktorka Teve za Srbiju i Crnu Goru.